VIDEO POLOŽIO VENAC: Putin odao poštu sovjetskim oslobodiocima Beograda
Foto: Dragana Udvičić

Stigao na groblje

VIDEO POLOŽIO VENAC: Putin odao poštu sovjetskim oslobodiocima Beograda

Politika -
Ruski predsednik se na Groblju oslobodilaca Beograda upisao u spomen-knjigu
1 / 13 Foto: Printskrin

1BEOGRAD - Ruski predsednik Vladimir Putin položio je danas u 12.50 časova venac sovjetskim vojnicima na Groblju oslobodiocima Beograda posle čega je intonirana ruska, a zatim i himna Republike Srbije.

Putin se posle odavanja pošte upisao u spomen-knjigu i potom krenuo u obilazak memorijalnog kompleksa koji je podignut 10 godina posle oslobođenja Beograda u čast i spomen na sovjetske vojnike koji su izgubili živote u borbama za slobodu glavnog grada.

Putina je na groblju dočekalo i nekoliko boraca NOB koji su učestvovali u operacijama za oslobođenje.

UŽIVO POLAGANJE VENCA MOŽETE PRATITI OVDE

Putin i Nikolić zatim su se zasutavili pored ruske nekropole na Groblju gde su ponovo položili vence i poštu odali minutom ćutanja.

Predsednici su se posle obilaska groblja, koji je završen u 13 časova, zaputili nazad na Novi Beograd, u Palatu Srbija gde ih očekuje niz susreta i razgovora.

Tokom posete Groblju oslobodiocima Beograda, centar grada nadletao je policijski helikopter.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Zastavu slobodnog Beograda i Srbije koju ste podigli 20. oktobra 1944. i danas čvrsto držimo u zahvalnim rukama", napisao je Nikolić u spomen knjizi. Ruski predsednik je upisao:

"Uvek ćemo pažljivo da čuvamo uspomene o sovjetskim i jugoslovenskim ratnicima koji su dali svoj život za mir u Evropi, sve to pamtimo, i podvig koji je omogućio da se približi naša zajednička velika pobeda. Poklanjamo se njihovom junaštvu i požrtvovanosti", napisao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Grupa od 30 posmatrača nedaleko od mesta gde je Putin položio venac na spomenik oslobodiocima Beograda uzvikivala je kada se pojavio ruski predsednik: Srbija - Rusija, Putine - Putine, Srbija -Rusija ne treba nam unija, kao i Kosovo je srce Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=GiLALmht3TY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track