Joksimović: Za Srbiju je evropski put nedvosmislen
Foto: Tanjug

Evropska unija i Zapadni Balkan 2015-2020.

Joksimović: Za Srbiju je evropski put nedvosmislen

Politika -
Ministarka podvukla i da Srbija učestvuje u skoro svim misijama EU, osim u Bosni, i mirovnim i civilnim i da daje doprinos zajedničkoj bezbednosnoj i spoljnoj politici
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas da Srbija zna da mora postepeno da usklađuje spoljnu politiku sa Evropskom unijom, ali je podsetila da naša zemlja još nije otvorila nijedno poglavlje, tako da svako ko tako nešto traži to treba da ima na umu.

„Zajednička spoljna i bezbednosna politika je nešto što apsolutno ova Vlada razume. Mi znamo da postepeno moramo da usklađujemo našu spoljnu politiku sa evropskom, ali mi još nismo otvorili prvo poglavlje. To svako mora da ima u vidu kada traži od Srbije tako nešto“, rekla je Joksimović na međunarodnoj konferenciji "Evropska unija i Zapadni Balkan 2015-2020 - šanse partnerstva i obostrane nedoumice", u organizaciji Instituta za javnu politiku, koja se održava danas u Beogradu.

Joksimovićeva je podvukla da Srbija učestvuje u skoro svim misijama EU, osim u Bosni, i mirovnim i civilnim i da daje doprinos zajedničkoj bezbednosnoj i spoljnoj politici. "Za nas je poptuno jasno da je za nas evropski put nedvosmislen“, poručila je ona.

Joksimović je dodala da nema sumnje da je proces integracije Srbije i EU najbolji put da se reformiše društvo i kazala da će naša zemlja vremenom svakako usaglašavati svoje stavove sa EU u skladu sa zajedničkom spoljnom politikom.

Ona je istakla da naša zemlja namerava da ispuni sve glavne kriterijume kako bi bila u potpunosti spremna za članstvo, dodajući da je članstvo u EU za našu zemlju najveća dodatna vrednost u našem reformskom procesu.Joksimović je naglasila da je, ako želimo kao društvo da budemo deo takvog jednog vrednosnog sistema, normalno opredlejenje da se reformišemo u odnosu na sistem koji je efikasniji, bolji, predvidiviji i više prilagođen potrebama građanina, u kojem se država tretira kao dobar servis građana.

Joksimović je podvukla da postoje glavni kriterijum za članstvo u EU, a to su vladavina prava, ekonomske reforme, jačanje državne administracije. Istovremeno je ukazala da postoji i širi politički kontekst i međunarodne okolnosti koje nekada predstavljaju olakšavajuće, a nekada za neke zemlje otežavajuće okolnosti na putu u Uniju.Politika proširenja, kako je podvukla, je najuspešnija politika EU, koja je od obostranog interesa.

Predsednik Instituta za javnu politiku Mijat Damnjanović, otvarajući skup, rekao je da zemlje zapadnog Balkana idu putem EU i izrazio nadu da ćemo postati članice u drugoj dekadi ovog veka. Stanje na zapadnom Balkanu je lošije nego što je bilo u istočnoj Evropi pred veliko proširenje, i moramo, kako je kazao, da pokušamo pronađemo zajedničku energiju i pokretačku silu.

Među učesnicima današnjeg skupa su doskorašnji predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, poslanik Evropskog parlamenta i potpredsednik Evropske narodne partije Mario David, zamenik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zadužen za inovativno finansiranje razvoja Filip Dust Blazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track