Najnovije vesti

Dačić: Predsedavanje Oebsom je prilika koja se ne propušta
Foto: Dado đilas

Uoči 1. januara

Dačić: Predsedavanje Oebsom je prilika koja se ne propušta

Politika
Zemlja koja je, na najgori mogući način, osetila šta znači izolacija, izopštavanje sa međunarodne scene, od 1. januara će dobiti šansu da svoje teško iskustvo pretvori u jasan dobitak, naveo je šef srpske diplomatije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je predsedavanje Oebsom prilika koja se ne propušta i da Srbija treba da pomogne tog organizaciji da bude most između sukobljenih strana u ukrajinskoj krizi.

"Zemlja koja je, na najgori mogući način, osetila šta znači izolacija, izopštavanje sa međunarodne scene, od 1. januara će dobiti šansu da svoje teško iskustvo pretvori u jasan dobitak", naveo je Dačić u autorskom tekstu za "Nedeljnik".

Srbija, prema njegovim rečima, ne sme da se meša u sukob "džinova međunarodne zajednice" povodom ukrajinske krize, niti sme da dozvoli sebi da sudi bilo kome od velikih igrača."Ova igra se igra po njihovim pravilima, u njihovim rukama su i mač i pogača, i zločin, i kazna, i bilo kakav naš sud, ne samo da ne bi priznali, nego bi nam, opet po kratkom postupku, odmah i presudili. Bez prava žalbe", naveo je ministar Dačić.

Srbija, kako je rekao, treba da proba da bude predsedavajući koji će pomoći OEBS-u da bude most i veza između sukobljenih strana, da razgovara sa svima i da ih ubedi da je dijalog jedino rešenje."Ono što je, pri tom, za nas dobro, jeste činjenica da postajemo predsedavajući u trenutku kada ni sa jednim od boraca u ringu nemamo nikakve neraščišćene račune, niti bilo koji problem zbog kojeg bi nas bilo ko od njih doživeo kao neprijatelja, ili čak opasnost", napomenuo je on.

Srbija, prema njegovim rečima, treba da ugled koji je stekla i koji će povećati tokom predsedavanja OEBS-u iskoristi da i u svom dvorištu ponovo oseti samopoštovanje i dostojanstvo koje je tokom godina izgubila."Zemlja koju svet poštuje nema razloga da ne poštuje samu sebe", zaključio je Dačić.

(Tanjug/Nedeljnik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...