Linta: Provokativna i šovinistička izjava Grabar Kitarović
Foto: Aleksandar Jovanović

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica

Linta: Provokativna i šovinistička izjava Grabar Kitarović

Politika -
To praktično znači da je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i ko je Srbin po nacionalnosti. Navedena izjava predstavlja jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju, rekao je on

BEOGRAD - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta najoštrije je danas osudio izjavu novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da sve građane Hrvatske smatra Hrvatima.Linta je u saopštenju ocenio da je reč o provokativnoj i šovinističkoj izjavi.

"To praktično znači da je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i ko je Srbin po nacionalnosti. Navedena izjava predstavlja jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju", rekao je Linta.

On je naveo i da se onda postavlja pitanje za koja prava će se Grabar Kitarović boriti jer su "po istom aršinu Hrvati koji žive u Srbiji Srbi, a Hrvati koji žive u BiH Bosanci".

Linta je pozvao predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Slavena Bačića, predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, Petra Kuntića, predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Tomislava Žigmanova, direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata da javno kažu da li podržavaju stav hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su Srbi u Hrvatskoj Hrvati, što podrazumeva da su i Hrvati u Srbiji Srbi ili ipak osuđuju navedeni stav.

"Ako Grabar Kitarović smeta, kako kaže, oslovljavanje s građanke i građani onda bi pored oslovljavanja sa Hrvatice i Hrvati trebala istovremeno da koristi i termin pripadnici srpske i drugih nacionalnih manjina", smatra Linta.Linta je, takođe, u saopštenju, ocenio izjavu Grabar Kitarović - da bi volela da i Vlada Srbije reši pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji što spada, kako navodi, u poglavlje 23 „Pravosuđe i ljudska prava", licemernom.On je u tom kontekstu Grabar Kitarović podsetio da je Hrvatska 30. juna 2011. godine zatvorila pregovore o pomenutom poglavlju 23, a da nije rešila većinu problema preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba koji žive rasejani širom sveta.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica pozvao je predsednicu Hrvatske da se javno založi za realizaciju preuzetih obaveza iz ustavnog zakona i da ne dozvoli da se "ubice Srba slobodno šetaju u Hrvatskoj ili da se preostalim i proteranim Srbima vrate oduzeta prava".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track