Tači: Srbijo, spremi se za posledice Dačić: Tači, pričaš gluposti!
Foto: Beta AP, Profimedia

Kosovski šef diplomatije otvoreno preti

Tači: Srbijo, spremi se za posledice Dačić: Tači, pričaš gluposti!

Politika -
Žestoko pogođen zabranom dolaska u Beograd, kosovski ministar javno poručio da nam se sprema osveta za to poniženje, ali odbio da otkrije koja

BEOGRAD - Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači oglasio se novom provokacijom, tvrdeći da će Srbija imati posledice jer mu nije dozvolila posetu Beogradu. Da stvar bude bizarnija, Tači se u istom danu kad je objavljen intervju u kome je to izjavio sreo i srdačno pozdravio sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem, koji je te tvrdnje nazvao glupostima.Tači je, naime, u intervjuu za bečki list Prese naveo da će Srbija snositi posledice, ali nije želeo da kaže koje bi to konkretne posledice mogle biti. Prema njegovim rečima, odbijanje obezbeđivanja njegovog boravka u Beogradu, „pretnje njemu, kosovskom predstavniku u Beogradu, kao i organizatorima konferencije pokazuju da je Srbija i dalje talac prošlosti i politike koja je vodila ka najstrašnijim tragedijama i patnjama“.Susret u Sloveniji- Ministri kosovske vlade posetili su Srbiju, a bili su i visoki predstavnici Srbije na Kosovu i takve posete više nisu nikakva vest. Zašto onda nisu mogli da dozvole moje putovanje u Beograd? - upitao je on.S druge strane, Dačić je rekao za Kurir da je za Tačijevu spornu izjavu čuo tek posle njihovog susreta i prijateljskog ćaskanja na Brdu kod Kranja, gde su se juče na konferenciji okupili ministri spoljnih poslova regiona u EU.- Nisam Tačiju skrenuo pažnju na tu izjavu jer sam tek kasnije to video. To su gluposti. Nikakve posledice Srbija neće snositi - poručio je Dačić.Pred početak zvaničnog dela konferencije Dačić i Tači su se neformalno sreli i rukovali. Razmenili su nekoliko rečenica i sve vreme se smešili.Pritisak zbog presudePodsetimo, podrška Tačiju stigla je i od izvestioca EP za Kosovo Ulrike Lunaček, koja je izjavila da Srbija „treba da poništi presudu protiv šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija koja je doneta u vreme Slobodana Miloševića“.- Kada je reč o Tačiju, Srbija treba da postupi isto kao u slučaju bivšeg britanskog premijera Tonija Blera - rekla Lunačekova tokom boravka u Prištini.Tači je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. potvrdio Vrhovni sud Srbije.Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević odgovorio je 20. aprila na zahtev prištinskih vlasti da Tači 24. aprila poseti Beograd, obavestivši ih da protiv njega postoji pravosnažna sudska presuda i da bi u slučaju dolaska bio izveden pred nadležni sud.Tačija je u Beograd pozvala NVO Omladinski odbor za obrazovanje, ali je povukla taj poziv, tvrdeći da je to učinila pod pritiskom i pretnjama.

Dačić i Tači juče se ipak rukovali na Brdu kod Kranja i srdačno proćaskali
Dačić i Tači juče se ipak rukovali na Brdu kod Kranja i srdačno proćaskali

Marko ĐurićVIDIMO SE NA KOSOVU I METOHIJIDirektor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče da je dobio informaciju iz Prištine da kosovska vlada nije saglasna sa njegovom posetom i dodao da je njegov jedini odgovor na tu odluku: „Vidimo se na Kosovu i Metohiji.“- To je moja jedina poruka njima jer je republička vlada starija od pokrajinske - rekao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track