Karl Bilt za Kurir: Odlazak Vučića u Tiranu jeste potez državnika
Foto: Fonet AP

Intervju, bivši premijer Švedske, o situaciji na Balkanu

Karl Bilt za Kurir: Odlazak Vučića u Tiranu jeste potez državnika

Politika -
Premijeri Srbije i Albanije na ovaj način doprineće smirivanju situacije zbog nemira u Makedoniji. Rizik od prelivanja sukoba na jug Srbije postoji, ali u ovom trenutku ekstremne albanske grupe nemaju podršku za tako nešto

Karl Bilt, bivši švedski premijer i šef diplomatije, u intervjuu za Kurir iznosi svoje viđenje sukoba u Makedoniji, odnosa u regionu, kao i politike koju vodi Vlada premijera Vučića. Bilt, koji je tokom protekle dve i po decenije na razne načine bio uključen u rešavanje problema na zapadnom Balkanu, kaže da je Srbija trasirala svoj put i da je realno da postane članica EU do 2020. godine.Svedoci smo nemira u Makedoniji. Da li im preti građanski rat?- Ne. U Kumanovu se nije dogodio klasičan etnički sukob. Tu je, osim etničkog sukoba, odnos vlasti i opozicije, nezadovoljstvo stanovišta ekonomskim statusom. Ne može se rešiti problem rešavanjem samo jednog od ovih pitanja.Ali dogodio se teroristički napad.- To su bile naoružane grupe, naslednici nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.Ali pod čijom su oni kontrolom, možda pojedinih kosovskih lidera?- Ne mislim da su imali podršku struktura vlasti na Kosovu. Vlada Kosova osudila je napade i mislim da nisu povezani sa oružanim grupama.Pominjalo se da su imali podršku Haradinaja?- Koliko sam upoznat, jedan od njih bio je član Haradinajevog obezbeđenja. Svi su oni ekstremni nacionalisti. Još uvek. Ali ima ih mnogo manje nego u prošlosti.Da li je moguće da se sukobi preliju i na ostatak Balkana, na jug Srbije, ali i na sever Kosova?- Rizik uvek postoji i toga bi svi trebalo da budu svesni. Ali u ovom trenutku ne postoji podrška ekstremnim albanskim grupama za tako nešto.Kako doživljavate potez premijera Vučića da već 27. maja ode u posetu Tirani?- To je potez državnika. I svakako da će oni tokom susreta dati pravu poruku svojim narodima. Na isti na način trebalo bi da se ponašaju svi lideri na Balkanu. Da se konflikt poput ovog u Kumanovu desio pre 20 godina, došlo bi do građanskog rata. Tada je sve bilo drugačije. Svi politički lideri sa ovih prostora bili su ekstremni. I sada postoje nacionalisti, ali znaju da je rat za nekakve granice prošlost.Izjavili ste da se Milorad Dodik igra vatrom kad iznosi stav da BiH treba da se pocepa. Da li on za vas i dalje predstavlja remetilački faktor?- Zagovara podelu Bosne. To znači da se na Balkanu ponovo pominje pitanje granica, a to je jako opasno. Dobro je da Srbija i dalje ima veliki uticaj na Srpsku.Da se vratimo na Srbiju i evropski put. Postoje uverenja da će prva poglavlja biti otvorena do kraja godine.- Ne znam sve detalje pregovaračkog procesa. Srbija će sigurno u ovoj godini otvoriti pregovaračko poglavlje, a realno je da postanete članica do 2020.Da li će nam u krajnjoj fazi, za ulazak u Evropsku uniju, biti uslov priznanje nezavisnosti Kosova?- U tom pogledu treba se podsetiti statusa Velike Britanije i Severne Irske. To nije isto, ali ima sličnosti. Ove dve države nisu se međusobno priznale kad su postale članice EU. U pregovaranju uvek postoje mogućnosti koje mogu dovesti do rešavanja nekada bezizalaznih problema. Treba učiti iz istorije.

Dobar pravacEKONOMSKE REFORME KLJUČNEDa vam je neko rekao da će Vučić, Nikolić i Dačić biti zagovornici ulaska u EU, šta biste mu rekli?- Rekao bih da budućnost uvek donosi nove perspektive koje su vam u prošlosti izgledale kao neverovatne. Vučićeva vlada je pokrenula ekonomske reforme koje zasad imaju neki rezultat.

AnalizaSTABILAN REGIONMislite li da će Hrvatska pokušati da blokira Srbiju u EU?- Postoje pokušaji nekih članova EU iz deničarskih partija. Ulazak Srbije u EU biće jako dobar i za Hrvate i oni su toga svesni. Region je time stabilniji.

Razmena iskustavaS VUČIĆEM O VINIMAO čemu se razgovarali s Vučićem tokom sastanka?- O svim aktuelnim temama, koje neću otkriti. Ali, imali smo i zanimljivu diskusiju o vinima. I on je, kao i ja, ljubitelj vina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track