Lavrov traži da se Srbija okane EU
Foto: Fonet

Šta donosi ruski zvaničnik

Lavrov traži da se Srbija okane EU

Politika -
Dušan Janjić, politički analitičar, ocenjuje da će jedna od najvažnijih poruka Lavrova biti da Srbija treba da se okrene evrokriticizmu

BEOGRAD - Odnos Srbije i EU, nerešena dugovanja u oblasti energetike, ukrajinska kriza, kao i agenda predstojeće posete premijera Aleksandra Vučića Moskvi samo su neke od tema zbog kojih ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u Beograd, ocenjuju analitičari. Dušan Janjić, politički analitičar, ocenjuje da će jedna od najvažnijih poruka Lavrova biti da Srbija treba da se okrene evrokriticizmu.

- Može se očekivati da se pokrene i pitanje nerešenih potraživanja. Kad je reč o našem putu u EU, kako ne postoje uslovi da se otvori poglavlje 35, ponuđeno nam je da se otvori pitanje usaglašavanja spoljne politike i time bi počeli pregovori, ali to ne odgovara Rusima. Mislim da će u vezi s tim Lavrov biti neprijatan, i da će jasno reći da ne želi Srbiju u EU - ocenjuje Janjić, dok Branko Radun dodaje:

- Rusiji je zbog predstojećeg energetskog projekta u interesu stabilnost na Balkanu. Ukrajina je od vitalnog prioritetnog interesa Rusije, a Srbija kao predsedavajuća ima poziciju koja je zanimljiva Rusiji - kaže on, dok Ivica Dačić nije odgovarao na SMS.(D. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track