DAČIĆ: Neslaganje među stalnim članicima UN oko rezolucije o Srebrenici

Srbija će uraditi sve da zaštiti svoje interese

DAČIĆ: Neslaganje među stalnim članicima UN oko rezolucije o Srebrenici

Politika -
Dačić je rekao da je poslao pismo ministrima spoljnih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti - Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Velike Britanije i Francuske, i da je dobio informaciju da konsulatacije o najavljenoj rezoluciji još nisu obavljene

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da postoji veliko neslaganja među stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi britanske rezolucije o Srebrenici.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je poslao pismo ministrima spoljnih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti - Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Velike Britanije i Francuske, i da je dobio informaciju da konsulatacije o najavljenoj rezoluciji još nisu obavljene.

Od sutra se očekuju konsultacije, izjavio je Dačić.

On je rekao da će Srbija uraditi sve što može kako bi zaštitila svoje nacionalne i državne interese, ali i da će nastaviti da vodi politiku jačanja regionalnog mira i stabilnosti.

Na pitanje o obaveštenju iz Rusije da je Evropska unija ponudila da se gradi gasovod Istočni prsten, koji bi zaobišao Srbiju, Dačić je odgovorio da Moskva nije prihvatila takav predlog EU.

Ne znam kakva je sudbina tog predloga. Video sam da je navedeno iz Evropske komisije da je bilo takvih predloga, ali da se od toga odustalo, izjavio je Dačić, dodavši da Srbija o tome nije bila obaveštena.

Dačić je naveo da je, kao i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, bio iznenađen takvim predlogom.

Čuli ste iz Vučićeve reakcije da je bio iznenađen. I ja sam bio iznenađen i možda sam rekao malo oštrije nego što je trebalo, nediplomatski, ali takvo ophođenje prema srpskim interesima nije dobronamerno, rekao je Dačić.

On je izjavio da se Srbija suočava sa problemom nabavke gasa ako se zaista, kako je najavljeno, do 2019. godine obustavi isporuka ruskog gasa preko Ukrajine.

Imamo problem gde ćemo naći gas. Sada je 2015. godina i nemate mnogo vremena da to pitanje rešavate, ocenio je Dačić, uz konstataciju da Srbija "nije slepo crevo Evrope, već ključ Evrope".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track