Najnovije vesti

SLAVE ZLOČINE Bratislav Gašić: Hrvatska paradom vređa Srbe!
Foto: Zorana Jevtić

Ministar odbrane Srbije upozorava

SLAVE ZLOČINE Bratislav Gašić: Hrvatska paradom vređa Srbe!

Politika
Takva parada nije potrebna jer je uperena protiv pomirenja i izgradnje poverenja u regionu, i protiv je ideje o jedinstvenoj Evropi koju hoće da dele i narodi sa ovih prostora, rekao je Gašić

BEOGRAD - Najavom da će organizovati vojnu paradu povodom akcije "Oluja" Hrvatska duboko vređa više od 200.000 prognanih Srba, a posebno porodice 2.000 ubijenih i prognanih u tom etničkom čišćenju, kaže ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

Gašić je reagujući na najavu da će povodom 20. godišnjice "Oluje" u Zagrebu biti organizovana nvelika vojna parada rekao da "takva parada nije potrebna jer je uperena protiv pomirenja i izgradnje poverenja u regionu, i protiv je ideje o jedinstvenoj Evropi koju hoće da dele i narodi sa ovih prostora".

Gašić smatra da poziv Hrvatske za učešće članicama NATO treba pre svega gledati iz novije perspektive koju je donelo svrstavanje povodom ukrajinske krize.

"Verujem da će taj razlog prevladati u odluci pojedinih vojski da prisustvuju paradi, što ne znači da će njihovo gledanje na zločin počinjen nad Srbima u Hrvatskoj biti isti", rekao je ministar.

Prema Gašićevim rečima, "sigurno je da onima koji žele dobro i Evropi i svetu nije mesto na paradi koja slavi jedan zločin, ali svesni smo i činjenice da zaoštravanja odnosa na relaciji Istok-Zapad uslovljavaju i odluke prilagođene toj novoj i drugačijoj situaciji".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...