Tadić državnik, Nikolić ima tim

Poruke sa bilborda

Tadić državnik, Nikolić ima tim

Politika -
Fotografijama sa seljacima, pored vojske, među narodom biračima se šalju poruke o sigurnoj budućnosti ili ekonomskom procvatu

BEOGRAD - Verujte mi, ja sam vođa, radim za vas!To su poruke kojima političari žele da osvoje glasače dok im se s bilborda osmehuju, mašu rukama, čuče sa seljakom zagledani u zemlju... Psiholog Žarko Trebješanin i direktor marketinške agencije „Pragma“ Cvijetin Milivojević za Kurir su tumačili šta nam neverbalnim gestovima s panoa sugerišu lideri partija.

Boris Tadić (DS): Državnik, ali i jedan od nasTrebješanin: Sugeriše da je predsednik, ali i običan čovek - zajedno s nama deli krizu i nedaće. Na fotografijama sa seljakom pokazuje da stavlja akcenat na razvoj poljoprivrede, slika s dečakom simbolizuje budućnost, dok bilbord gde je na smotri, kraj garde, strogog pogleda, podvlači državnički karakter i autoritativnost.

Milivojević: Tadić se oslanja na parolu DS da nema velikih reči, bajki o dolasku kompanija koje će zaposliti hiljade ljudi, nego se treba baviti onim što nas tišti. Obraća se običnom čoveku i poručuje da se moramo oslanjati na sopstvene resurse.

Mlađan Dinkić (URS): Sklonjen da ne iritira birače
Trebješanin: Moguće je da su mu stručnjaci savetovali da se previše ne ističe i ne slika, jer izgleda da je slaba tačka te grupacije. URS istura Zorana Stankovića, potencirajući njegovo poštenje.

Milivojević: Nema ga da ne bi iritirao neke razočarane birače koji nisu dobili 1.000 evra. Zalaže se za decentralizaciju i bilo bi glupo da je na bilbordima u Novom Sadu, Kragujevcu...

SNS: Imamo tim da vodimo državu
Trebješanin: Vučić i Nikolić poručuju da su deo naroda. Na slici su ispred grupe starih i mladih, muškaraca i žena, čime podvlače da su predvodnici svih nas, bez privilegovanih.

Milivojević: Naprednjacima DS spočitava da nemaju kadar, a Nikolić i Vučić ispred mnoštva saradnika relaksiraju nepoverljive birače pokazujući da imaju timove da preuzmu poluge vlasti u državi i Beogradu.

Čedomir Jovanović (LDP): Verujte mi
Trebješanin: Obučen u jaknu obraća se mladima. Ukazujući na svoje grudi, podvlači „ja sam iskren, verujte mi, zastupam vaše interese“.

Milivojević: Nema spontanosti. Robuje savetima konsultanata jer, ma koliko se trudio da bude prirodan kada komunicira sa seljacima, decom, vidi se da je to naučeno.

Ivica Dačić (SPS): Ja sam vođa
Trebješanin: U krupnom planu, ističe samo glavu. To smo viđali ranijih godina, podseća na bilborde Slobodana Miloševića. Uz slogan „Čvrsto. Jasno“ sugeriše autoritarnost, da je vođa.
Milivojević: Bilbord, portret i kratka poruka deluju kao policijski raport - odsečno, jasno, čime sugeriše da ne treba menjati nešto što je obezbedilo sigurnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track