RAZLAZ: Pastor pustio Pajtića niz vodu
Foto: Beta

Lider DS ne može više da računa na podršku SVM

RAZLAZ: Pastor pustio Pajtića niz vodu

Politika -
Predsednik SVM kaže da su male šanse da se priklone demokratama posle pokrajinskih izbora jer su oni izgubili koalicioni kapacitet, dok sa SNS imaju partnerski odnos. Po svemu sudeći, Pajtića ostavlja i Čanak

BEOGRAD - Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u izjavi za Kurir kaže da su male šanse da sa Demokratskom strankom nastavi saradnju posle izbora u Vojvodini, koji, kako sada stvari stoje, treba da budu održani do kraja godine, uporedo sa lokalnim.Ipak, dodaje Pastor, izbori još nisu raspisani, pa je rano govoriti o time, odnosno, kaže, njegov moto je u politici da uvek prvo treba da se skoči, pa da se kaže hop.

Bez uticaja- Šta hoću time da kažem? Ko će biti partner SVM, zavisiće od izbornih rezultata. Činjenica je da sa Srpskom naprednom strankom imamo partnerski odnos, što je potvrdio i moj poslednji susret sa premijerom i predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem. Male su šanse da i posle izbora nastavimo saradnju da Demokratskom strankom i Bojanom Pajtićem jer su oni jednostavno izgubili koalicioni kapacitet, kao i politički uticaj koji su imali pre četiri godine. Stvari sada stoje ipak malo drugačije - uverava Pastor. I Nenad Čanak, šef LSV, iako koalicioni partner DS u Vojvodini već deceniju i po, nedavno je, praktično, prvi put demokratama okrenuo leđa, kada su oni početkom prošlog meseca odbili da podrže njihov predlog o promeni izbornog zakona za pokrajinske izbore. Takođe, Čanak se nedavno sastao i sa premijerom Vučićem, te je rekao da je sadašnja vlast prva koja je počela da brani interese Vojvodine. Tako bi Pajtić ostao bez dva koaliciona partnera, a kako je rejting DS, prema poslednjem istraživanju 7,2 odsto, sami teško da bi nešto mogli da urade.Bojan Pajtić, komentarišući Pastorovu izjavu, kaže:- Naravno da Pastor ima pravo na svoj politički stav. Njega ne mora da obrazlaže ni nama demokratama, ni vama, već isključivo svojim biračima.

Idu kod jačegAnalitičar Branko Radun smatra da je prirodno da se manjinske stranke posle izbora priklone jačem i da je logičan sled da SVM i LSV budu partneri naprednjacima posle izbora.- Demokrate jednostavno više nemaju podršku građana koju su imale. Treba da se desi čudo, pa da ponovo zadrže vlast u Vojvodini - naglasio je Radun. Podsetimo, kao dan za održavanje pokrajinskih izbora u Vojvodini pominje se 20. decembar ove godine, kada bi bili održani i lokalni izbori na nivou Srbije. I predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je izborna godina već počela.

KneževićLSV I SVM ZNAJU DA SU DS ODBROJANI DANIPotpredsednik naprednjaka Goran Knežević kaže da su građani do sada shvatili kakva je vlast demokrata u pokrajini, a da to shvataju i manjinske stranke LSV i SVM, koje su im bili partneri.- Znaju da su im dani na vlasti odbrojani. A naprednjaci se, za razliku od njih, ne plaše izbora i spremni su u svakom trenutku za njih - naglasio je Knežević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track