SRPSKI HEROJ KOD KUĆE: General Lazarević se najviše obradovao unucima
Foto: Dragan Ilić

Bivši komandant Prištinskog korpusa pušten iz Haga

SRPSKI HEROJ KOD KUĆE: General Lazarević se najviše obradovao unucima

Politika -
General u pratnji Gašića i Selakovića Vladinim avionom sleteo na aerodrom u Nišu, gde su ga dočekali članovi porodice, brojni prijatelji, državni funkcioneri i građani

NIŠ - General Vladimir Lazarević pušten je juče na slobodu iz zatvora Haškog suda, a u po dolasku u Srbiju izjavio je da je osuđen bez dokaza i da je preživeo „haško gubilište“. Ipak, kako je priznao, najviše se po povratku kući obradovao unucima.Komandant Prištinskog korpusa tokom NATO bombardovanja državnim avionom sleteo je u Niš u pratnji ministara pravde i odbrane Nikole Selakovića i Bratislava Gašića, a tamo su ga sačekali ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, haški osuđenik Nikola Šainović, predstavnici grada, crkve i brojni građani.

Generalski... Lazarević sa Ljubišom Dikovićem i prijateljima
Generalski... Lazarević sa Ljubišom Dikovićem i prijateljima

Lazarević je zahvalio svima koji su ga sačekali i rekao da ga je Haški tribunal osudio samo zato što je komandovao Prištinskim korpusom, i to bez ijednog materijalnog dokaza.- Pretekao sam i ovo gubilište, duboko uveren u nemerljivu vrednost žrtvovanja za slobodu svoje zemlje u slavu naših predaka i čast potomaka. Izvor njegovog opstanka bili su 600 njegovih stradalih saboraca i više od 2.000 ranjenih - rekao je general.S druge strane, ministar Vulin je rekao da je „general Lazarević primer kako bi svi jednog dana mogli da imamo visoko podignuta čela“.Lazarevića su na kućnom pragu, pored članova porodice, dočekale brojne komšije, a u goste su došli ministri. Međutim, najviše se obradovao deci svog sina Marjana.- Najmiliji susret mu je bio sa unukicom Nikolinom i unukom Lazarom - rekao je Lazarević.

Mučne godineRAZBOLEO SE U ZATVORUVladimir Lazarević je 2009. osuđen po komandnoj odgovornosti na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, a pušten je posle oko dve trećine odležane kazne.U Hag je otišao dobrovoljno u februaru 2005. U haškom zatvoru se razboleo i nekoliko puta je i operisan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track