SAŠA JANKOVIĆ: Pozvao sam Vučića da zajedno idemo u pozorište
Foto: Fonet

U iščekivanju odgovora

SAŠA JANKOVIĆ: Pozvao sam Vučića da zajedno idemo u pozorište

Politika -
Odgovornost u Srbiji najlakše, najbrže i sa najmanje potresa može da uvede - vlast, a to će moći uspešno, bez teške represije, samo pod uslovom da počne od svojih redova, što je prilika koju je verovatno već izgubila, ocenio je Zaštitnik građana Saša Janković.

"Zamolio sam predsednika Vlade da on i ja zajedno pogledamo Mladenovićevu postavku Šekspirovog Julija Cezara. Nadam se da će, makar iz kurtoazije, kao ja na početku, prihvatiti poziv. Da sam na njegovom mestu, potrudio bih se da tu predstavu vidi što više ljudi", izjavio je Janković.

Ombudsman je rekao da pojedini poslanici vladajuće stranke sada žele da zaborave da su ga oni izabrali.

"Mislim da im je moj najveći poklon to što mogu da kažu da u Srbiji, koja se u nekim pitanjima može kritikovati za autoritarnost vlasti, funkcioniše nekoliko nezavisnih organa, između ostalog i Zaštitnik građana, na način na kome mogu da nam pozavide i mnogo starije demokratije", izjavio je Janković.

Prema njegovoj oceni, to je dokaz da Srbija nema nikakav urođeni demokratski deficit i da nije osuđena na demokratsku ispotprosečnost.

"A rekao sam moj 'poklon' zato što Narodna skupština već odavno nije oslonac u radu nezavisnih organa, već suprotno", ocenio je Janković.

Kako ističe, vlast uglavnom očekuje da bi on, iako je Zaštitnik građana po Ustavu kontrolor rada organa vlasti, trebalo da kontroliše građane, medije ili opoziciju.

"Neki ministri i poslanici mi to čak i javno prebacuju i pitaju: 'Šta je Janković uradio da zaštiti premijera kad je napadnut?' Ne shvataju, odnosno nije im populistički korisno da shvate da, ako ja treba da štitim premijera, to znači da mu pretnju ne predstavljaju kriminalci, već organi vlasti", ukazao je ombudsman.

A to je, kako navodi, već teorija državnog udara, u koju ne verujem. Štaviše, smatram da je to svakako najbizarnija i jedna od najštetnijih državno-tabloidnih afera koja nam se desila prošle godine, rekao je Janković za Vreme.

Janković objašnjava da je zamena stručnjaka instant "ekspertima" za prave odgovore na pogrešna pitanja-ekspertizacija, a podilaženje države najnižim strastima ljudi - tabloidizacija. Najopasnije od svega, ipak, je stvaranje atmosfere konflikta, pretnje, mržnje i straha prema svakom ko do nebesa ne uzdiže vlast, zaključio je Janković.

(Fonet/Vreme)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track