LJAJIĆ: Ekstremizam jača u Evropi i Srbiji, ali je to put u ambis
Foto: Dragana Udovičić

Posledice ekonomske krize

LJAJIĆ: Ekstremizam jača u Evropi i Srbiji, ali je to put u ambis

Politika -
Mi smo tim putem već bili krenuli 90-ih godina i tada smo videli kako se to završilo - u ambisu. Ja prosto ne mogu da verujem da bi ponovo mogli da krenemo istim pogrešnim putem, rekao je Ljajić

BEOGRAD - Ekstremizam, posebno desne provenijencije, u Evropi i Srbiji evidentno jača, ali ipak nema perspektivu, ocenio je danas potpredsednik vlade Rasim Ljajić i dodao da ne može da veruje da bi Srbija ponovo mogla da krene istim, pogrešnim putem.

"Da stvar kod nas bude gora, mi smo tim putem već bili krenuli 90-ih godina i tada smo videli kako se to završilo - u ambisu. Ja prosto ne mogu da verujem da bi ponovo mogli da krenemo istim pogrešnim putem", rekao je Ljajić u izjavi Tanjugu.

On navodi da zato i veruje da je izborna lista, na kojoj je i njegova stranka, brana tom ekstremizmu i povratku na staro, kao i modelu društva koji nigde nije mogao da da rezultat. Ljajić je trend jačanja ekstremista i desno orijentisanih pokreta u Evropi objasnio kombinacijom nekoliko faktora, a pre svega su, prema njegovim rečima, za to zaslužne ekonomska situacija, krize i svetska finansijska kriza iz 2008. godine.

"To je posledica ekonomske krize u ovom delu Evrope, pa i kod nas, uključujući i privatizacije, nedovršenu tranziciju... Sve zajedno je uticalo na to da jačaju desne političke opcije, jer leve partije u čitavoj Evropi nisu imale adekvatan odgovor na krizu i velike političke izazove. Onda su tu upale partije koje nude laka rešenja, demagogiju, populizam i na osnovu toga su zadobijale ogromno poverenje", rekao je Ljajić, inače lider SDPS-a.

On je naveo i da je rastući ekstremizam posledica neadekvatnog rešavanja političkih, etničkih i drugih problema na Bliskom Istoku, zatim i vojnih intervencija koje su usledile a da se nije znalo šta će posle toga biti. "Jasno je da jedan model demokratije koji je prisutan u Zapadnoj Evropi ne može mehanički da se preslika na prostore koji nemaju razvijenu demokratsku tradiciju i političku kulturu. To je prešlo u ogromnu seobu naroda, pa je i to razlog što jačaju desničarski pokreti u Evropi", rekao je Ljajić.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Puštena tri predajnika na Fruškoj gori

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je puštanjem u rad tri predajnika na Fruškoj gori omogućen kvalitetan prijem digitalnog signala za oko deset hiljada stanovnika Petrovaradina i Beočina.Ministar je rekao da su danas pušteni u rad repetitori u Starim Ledincima, Beočinu i Bukovcu.„To znači da će 10.000 stanovnika opština Petrovaradin i Beočin, kao i deo vikend naselja na Fruškoj gori imati prilike da prate nova 22 televizijska kanala, odnosno da imaju maksimalno kvalitetnu sliku“, rekao je Ljajić nakon puštanja u rad predajnika u Starim Ledincima.Od ta 22 kanala, kako je precizirao, deset je sa nacionalnom pokrivenošću, dok je 12 lokalnih i regionalnih televizijskih stanica.On je najavio da će ove nedelje biti pušten još jedan repetitor u Beloj Crkvi gde će 8.000 stanovnika koji su imali loš signal biti u prilici da prate televiziju sa odličnim kvalitetom slike i tona.„Puštanjem u rad ova četiri repetitora, 99 odsto stanovnika Vojvodine će imati mogućnost da prime bez ikakvih problema digitalni signal“, rekao je ministar.On je dodao da je u planu puštanje još jednog repetitora u Vršcu, za koji je potrebno da lokalna samouprava uradi neophpodnu infrastrukturu.U Srbiji je, kako je naglasio, trenutna pokrivenost digitalnim signalom oko 97,82 odsto stanovnika, a da će biti dostignut maksimalni planirani nivo pokrivenosti od 98,5 odsto.„Napravili smo jedan ogroman, veliki poduhvat, i u tehnološkom i finansijskom smislu jer se digitalizacija pokazala kao najbolja investicija. Uložili smo 37 miliona evra, a dobili preko 100 miliona evra čistih prihoda od prodaje oslobođenih frekvencija“, istakao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track