Konačni rezultati: Tadić 25,31 - Nikolić 25,05
Foto: REUTERS

Republička izborna komisija

Konačni rezultati: Tadić 25,31 - Nikolić 25,05

Politika -
Trećeplasirani Ivica Dačić sa 14,23 odsto, slede Vojislav Koštunica sa 7,44 i Zoran Stanković sa 6,58 odsto glasova

BEOGRAD - Republička izborna komisija proglasila je večeras konačne rezultate izbora za predsednika Srbije, po kojima u drugi krug predsedničkih izbora 20. maja ulaze kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić i kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić.

Prema tim podacima, Tadić je osvojio 25,31 odsto glasova, odnosno 989.454 glasova, dok je Nikolić osvojio 25,05 odsto, što u brojkama iznosi 979.216 glasova. RIK je kao konačne proglasio rezultate sa 99,93 odsto biračkih mesta za parlamentarne izbore, odnosno 99,95 odsto za predsedničke izbore, jer će za neobrađene rezultate sa četiri biračka mesta za predsednika Republike i šest biračkih mesta za parlamentarne izbore proglasiti da je rezultat nula.

Trećeplasirani na predsedničkim izborima je Ivica Dačić sa osvojenih 14,23 odsto glasova. Slede Kandidat DSS-a Vojislav Koštunica sa 7,44 odsto glasova, potom kandidat URS-a Zoran Stanković sa 6,58 odsto glasova, a kandidat "Preokreta" Čedomir Jovanović osvojio je 5,03 odsto glasova.Kandidat SRS za predsednika Jadranka Šešelj osvojila je 3,78 odsto glasova birača, kandidat grupe građana "Dveri" Vladan Glišić 2,77 odsto.

Rezultat koji je ostvario kandidat Grupe građana Pokret radnika i seljaka Zoran Dragišić je 1,54 odsto, dok je za kandidata grupe građana Muamera Zukorlića glasalo 1,39 odsto birača. Kandidat Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor dobio je 1,62 odsto glasova, a manje od jedan odsto osvojenih glasova ima kandidat Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić - 0,78 odsto.

Procenat nevažećih glasačkih listića na predsedničkim izborima je 4,47 odsto. Za izveštaj o konačnim rezultatima predsedničkih izbora glasalo je 16 članova RIK-a, dok je protiv bilo 11 i to iz DS S, SRS, SNS, Dveri i Pokreta radnika i seljaka. Predstavnici tih stranaka u RIK-u su odluku da budu protiv obrazložili time što je bilo puno nevažećih listića, što je RIK dozvolio da Uputstvo o sprovođenju izbora sadrži odredbe koje ne proizilaze iz Zakona i zbog razlika u biračkim spiskovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja