NIIJE IM PRVI PUT: Protestna nota Sloveniji zbog poziva na priznavanje Kosova
Foto: Dado Djilas

Reakcija MIP-a

NIIJE IM PRVI PUT: Protestna nota Sloveniji zbog poziva na priznavanje Kosova

Politika -

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Slovenije u Beogradu Vladimiru Gaspariču povodom izjave predsednika Slovenije Boruta Pahora kojom je pozvao na priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova i podržao njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama i integracijama

Pahor je to izjavio tokom posete Hašima Tačija Ljubljani 6. i 7. juna.

Notu ambasadoru Gaspariču je uručio v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova ambasador Goran Aleksić, saopšteno je iz MSP-a.

Podseća se da ovo nije prvi put da slovenački zvaničnici pozivaju na priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što ugrožava najviše interese Srbije.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Pored toga, iz tog resora je ukazano da izjave slovenačkih zvaničnika u vezi s jednostrano proglašenom nezavisnošću tzv. Kosova suštinski podrivaju napore koje Srbija i Evropska unija ulažu u statusno neutralni dijalog između Beograda i Prištine, što je jedini legitimni okvir za postizanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Slovenačkoj strani je predočeno da se ubuduće uzdrži od ovakvih i sličnih izjava koje direktno nanose štetu našim bilateralnim odnosima i međusobnom poverenju, ukazano je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track