ŽELEZNJAK: Rusiju veoma brine pokušaj NATO da ojača pozicije na Balkanu
Foto: Profimedia

Podržavaju politiku neutralnosti

ŽELEZNJAK: Rusiju veoma brine pokušaj NATO da ojača pozicije na Balkanu

Politika -

MOSKVA - Rusija će verovatno biti prinuđena da preispita niz sporazuma sa Srbijom, ukoliko se Beograd duboko integriše u EU, izjavio je visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak.

"Nama je potpuno jasno da ćemo pri dubokoj integraciji srpskih partnera u EU, najverovatnije biti primorani da preispitamo niz sporazuma izmedju naših zemalja, kako bi zaštitili svoje ekonomske interese", rekao je Železnjak u on-lajn intervjuu objavljenom na sajtu Jedinstvene Rusije.

Železnjak, koji je i potpredsednik Državne dume rekao je da "Rusiju veoma brine pokušaj NATO-a da ojača svoje pozicije na Balkanu, uključujući i u bratskoj Srbiji"."U Crnoj Gori jasno vidimo do kakvog dubokog društvenog raskola dovodi stremljenje da se ta zemlja uvuče po svaku cenu u Alijansu, uprkos volji sopstvenog naroda", rekao je on.

Železnjak je naveo da zato Rusija podržava napore Beograda u očuvanju vojne neutralnosti i da će i dalje sprovoditi takvu politiku "kao važan deo prijateljskih rusko-srpskih odnosa".

"Najvažnije je da puteve i metode daljeg jačanja neutralnosti, uključujući i ideju fiksiranja te činjenice u Ustavu, kao dugoročnu garanciju neulaska Srbije u NATO, odrede srpske političke snage bez pritiska spolja", dodao je.

Govoreći o ulasku Srbije u EU, on je napomenuo je da su integracije i pitanja spoljne politike pitanje stvar samih država, uz uzimanje u obzir mišljenja gradjana

.Prema njegovim rečima, glavni i apsolutno neprihvatljiv uslov EU za ulazak Srbije je priznavanje nezavinosti Kosova."Partija JR se u poslednje vreme čvrsto pridržava politike pružanja podrške našim srpskim partnerima, kako vladajućoj partiji, tako i opozicionim snagama u sprovodjenju nezavisnog kursa u interesu gradjana", rekao je Železnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track