Izbor Nikolića ne znači zaokret prema Kosovu

Kosovo posle izbora

Izbor Nikolića ne znači zaokret prema Kosovu

Politika -
Očekujem da će ono što je ranije Vlada Srbije sprovodila, kada je u pitanju politika prema Kosovu, sprovoditi i buduća, rekao je Oliver Ivanović

KOSOVSKA MITROVICA - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije ne očekuje ozbiljnije zaokrete u politici prema Kosovu i Metohiji.

Ivanović je rekao da očekuje da će ono što je ranije Vlada Srbije sprovodila, kada je u pitanju politika prema Kosovu, sprovoditi i buduća.

"Tu postoje određena ustavna ograničenja za odstupanje od dosadašnje politike. Kosovo je sastavni deo Srbije i tu se ništa bitno neće promeniti dokle god se ne promeni Ustav Srbije", rekao je on.

Ivanović je podsetio da za promenu Ustava nema ni minimuma volje niti da postoje ozbiljnije političke snage na srpskoj političkoj sceni koje zagovaraju promenu Ustava u smislu da se Kosovo drugačije tretira.

On je naglasio da zavisno od toga kako Vlada bude formirana, može se predvideti kakvo će biti ponašanje Srbije prema delu teritorije koji predstavlja otvoreno političko pitanje.

"Mislim da je konsenzus neophodan i da sad ovo samo potvrđuje ono što sam ranije rekao, da je potreban širi konsenzus za formiranje jedne konzistentne i koherentne politike prema Kosovu i Metohiji", rekao je Ivanović.

On je pojasnio da misli na konsenzus unutar vladajuće koalicije ali da bi u pitanje konsenzusa uključio makar jednu ili dve najveće opozicione stranke.

"U ovom momentu možemo reći da je veoma važno da se postigne dogovor između Vlade Srbije, predsednika Srbije, Parlamenta, što bi značilo da će u formulisanje politike prema Kosovu i Metohiji morati da budu uključeni gotovo svi", rekao je Ivanović.

Dodao je da misli da je iluzorno smarati da može doći do punog konsenzusa ali da je minimum konsenzusa nešto na čemu se mora insistirati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track