Najnovije vesti

MINISTRI SUTRA POLAŽU RAČUNE: Ističe rok za predaju izveštaja o imovini
Foto: Marina Lopičić

Agencija za borbu protiv korupcije

MINISTRI SUTRA POLAŽU RAČUNE: Ističe rok za predaju izveštaja o imovini

Politika

BEOGRAD - Članovi nove Vlade Srbije imaju rok do sutra da Agenciji za borbu protiv korupcije predaju izveštaje o imovini i prihodima u elektronskoj formi, kažu u Agenciji i dodaju da je rok za podnošenje izveštaja u štampanoj formi, 20. septembar.

''Svi ministri imaju obavezu podnošenja izveštaja do 12. septembra u elektronskoj formi, odnosno do 20. septembra u štampanoj formi - potpisani obrazac koji su prethodno elektronski dostavili Agenciji'', rekao je zamenik direktora Agencije Vladan Joksimović.

Objašnjava da je dovoljno da ministri koji su već bili na funkciji, a nisu imali promene u imovini u odnosu na poslednji podnet izveštaj Agenciji, pošalju samo dopis u kojim obaveštavaju Agenciju o novoj funkciji i visini naknade.''Ukoliko je reč o licima koja su sada izabrana na javnu funkciju ili su imali prekid u obavljanju javne funkije, potrebno je da podnesu potpuno nov izveštaj'', rekao je Joksimović.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

To važi i za ''stare-nove'' funkcionere, dodaje on i ističe da ministri koji su i u novoj vladi ostali na istim funkcijama, ukoliko su u odnosu na poslednji podnet izveštaj imali promene u imovini, moraju da podnesu Agenciji novi izvestaj tako sto ce popuniti obrazac koji se nalazi na sajtu Agencije.Joksimović je istakao i da je velika većina ministara već predala izveštaje, ali da rok i dalje teče.Navodi i da će svi izveštaji brzo obrađuju i verifikuju i odmah objavljuju na internet stranici Agencije, tako da su dostupni javnosti i svaki zainteresovani građanin može izvršiti uvid u izveštaje koje su ministri predali.

On upozorava i da zbog neblagovremenosti podnošenja izveštaja o imovini Agencija pokreće i vodi postupke u kojima utvrđuje povrede Zakona o Agenciji.''Predviđena je i prekršajna odgovornost funkcionera, a zaprećena kazna je od 50.000 do 150.000 dinara'', kaže Joksimović.Kada je reč o proveri izveštaja, Joksimović kaže da Agencija ima redovni plan provere funkcionera.''Za ovu godinu je predviđena provera izveštaja predsednika opština, tako da izvešaji ministara sigurno ne ulaze u plan redovne provere, ali videćemo za sledeću'', rekao je Joksimović koji podsećaju da su ministri, odnosno svi članovi Vlade već bili u postupku redovne kontrole u toku 2014. godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...