RISTIČEVIĆ SPAJA SRBIJU I VATIKAN: Dovodim brata Franju u Srbiju
Foto: Dragana Udovičić

HIT

RISTIČEVIĆ SPAJA SRBIJU I VATIKAN: Dovodim brata Franju u Srbiju

Politika -

Nakon što je u Skupštini izabran za šefa grupe prijateljstva sa Svetom stolicom, lider NSS uveren da je on najbolje rešenje za to mesto

Poslanik Marijan Rističević, koji je izabran za predsednik skupštineske grupe prijateljstva Srbije s Vatikanom, kaže da je on najbolje rešenje za tu poziciju jer je vernik odmalena - kršten je s mesec dana. Još dodaje da će Vatikanu biti drago da sarađuje s čovekom koji zna šta su seljački znoj i muka.Pošto je objavljeno da je Rističević, predsednik Narodne seljačke stranke sa liste SNS, postavljen za predsednika grupe prijateljstva Srbije s Vatikanom, društvene mreže su se usijale. Šta će on da priča s njima i kako je izabran baš on, pitaju se korisnici Tvitera, a Rističević kaže:- A što ne mene? Mislim da su oni (Odbor za spoljnu politiku) izabrali najbolje moguće rešnje. Vernik sam, kršten sam sa mesec dana, od malih nogu sam religiozan i tako ću najbolje razumeti druge vernike - kaže Rističević i dodaje:Radovaće mi se u Vatikanu- Smatram da smo mi braća, e to što je došlo da oba hrišćana, šta ja znam... Obično delim ljude na dobre i loše.Rističević još kaže da je to što priča i o poljoprivredi dobro jer to pokazuje, između ostalog, da je domaćin.- Mislim da će Vatikan poštovati što neku grupu predstavlja domaćin čovek. Šta je trebalo, na gej paradi da traže nekog ko će da ih predstavlja? Moraju domaćina nekog da izaberu. Verujem da će se Vatikan radovati tome što je predsednik grupe sa sela, što je bio u proizvodnji, što je radio u fabrici traktora, što zna šta su znoj, muka, seljački, radnički žuljevi... Braća po znoju, muci.... - kaže Rističević i dodaje:- Mnogi od nih se bave proizvodnjom, mnogi gaje vino, mnogi od njih znaju šta je krv Isusova, šta je telo Isusovo, šta je krv i vino, nisu oni Živković.Novoizabrani predsednik grupe prijateljstva Srbije s Vatikanom kaže da od Vatikana očekuje da i dalje ne prizna KiM, ali i da utiče na hrvatske vlasti da prekinu s tenzijama.Po protokoluNa pitanje da li će učestvovati u pripremi eventualne posete pape Franje Srbiji, Rističević će:- Ako dođe u Srbiju, ponašaću se shodno protokolu. Ne mogu to ja da organizujem, to se rešava na mnogo višem nivou, ja sam tu samo mali šraf.

Čeka da mu Marijan dođe na noge... Papa Franja
Čeka da mu Marijan dođe na noge... Papa Franja

Kako god da se stvari razvijaju, Rističević je načisto - ništa neće prepustiti slučaju.- Sastaću se s našim ambasadorom u Vatikanu, plus s istoričarima, da vidimo šta može biti predmet razgovora, da se pripremim - dodaje on.Poslaničke grupe prijateljstva su skupštinska tela koja se mogu obrazovati u parlamentu za unapređenje odnosa i saradnje naše države sa drugim državama. Prijavu za članstvo poslanik podnosi predsedniku Skupštine. Odbor za inostrane poslove donosi odluku o formiranju i određuje predsednika i članove poslaničkih grupa prijateljstava.

Podela poslovaŠORMAZU POVERENI AMERI, RUŽIĆU BRITANCIPoslanica SNS Aleksandra Đurović vodiće grupu prijateljstva s Rusijom, dok je šef grupe za Belorusiju Dragomir Karić. Predsednik grupe prijateljstva s Velikom Britanijom je Branko Ružić, a sa SAD Dragan Šormaz. Miroslav Lazanski je na čelu grupe prijateljstva s Irakom, Aleksandar Martinović sa BiH, sa Saudijskom Arabijom poslanik iz Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track