Ivanović: Zamenjen kontingent Kfora
Foto: Rojters

Ivanović: Zamenjen kontingent Kfora

Politika -
Kfor frustiran barikadama i limitiranom slobodom kretanja, ali ta sloboda postoji iako sužena

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović očekuje da će se, posle jučerašnje Kforove akcije uklanjanja barikada u selu Rudare, situacija sada smirivati, jer je tokom noći promenjen kontingent koji je pokrenuo akciju. Kako je rekao, sada su na tom području grčki vojnici.

"Danas su Zadušnice i to je prilika da se testira ponašanje Kfora ali i srpskih lokalnih lidera. Dobro bi bilo da i Kfor shvati da se ova situacija ne može rešiti silom, nego se mora prepustiti političarima kad za to dođe vreme, a to znači vrlo brzo", naveo je Ivanović gostujući u Dnevniku RTS.

Komentarišući najavu Srba da će postaviti nove barikade, Ivanović je rekao da će to uticati na Kfor da shvati da ovako ne može da reši problem, jer će na svaku uklonjenu barikadu, Srbi postaviti dve nove.

"Zato nije dobro da Kfor provocira i troši energiju Srba, ali se troši i politički kredibilitet Kfora što je jako opasno. Kfor se na Kosmetu doživljava kao jedina kredibilna misija koja je do sada bila koliko-toliko nepristrasna, a to ne bi trebalo da uništi ovakvim avanturističkim akcijama", istakao je Ivanović.

Prema njegovim rečima Kfor je unapred znao da neće takvim postupcima postići ništa.

Ivanović je dodao da je Kfor prilično frustiran barikadama i limitiranom slobodom kretanja, međutim, kako je rekao, ta sloboda postoji iako je malo sužena.

"Međutim, oni moraju razumeti šta je motiv Srbima. Ova akcija Srba i blokiranje glavnih saobraćajnica je čisto odbrambene prirode, jer se na taj način osećaju sigurnijim i smanjuju mogućnost upada kosovskih specijalnih jedinica", rekao je Ivanović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju je ponovio da je Kfor iskoristio institucionalni vakuum, koji postoji uoči formiranja vlade i dodao da je probao da testira kakva će biti reakcija Srba.

"Međunarodna zajednica mora znati da Srbe strah motiviše na takvo ponašanje, a on može biti otklonjen samo čvrstim uveravanjem Kfora i Euleksa da neće dozvoliti nikakve iznenadne upade na sever Kosmeta niti da će dozvoliti ugrožavanje srpskog stanovništva", naveo je Ivanović.

Prema njegovim rečima, Kfor se u saopštenju nigde ne osvrće na srpsko stanovništvo, "a ono je jedino ugroženo na Kosmetu".

"Nominalna bezbednost je njihov cilj, ali malo specifičniji cilj je obezbeđivanje Srba gde su ugroženi, a to je na svim prostorima gde su u kontaktu sa albanskom zajedicom", rekao je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja