Nikolić: Spremni za kompromis sa Prištinom
Foto: Tanjug

Beograd

Nikolić: Spremni za kompromis sa Prištinom

Politika -
Obraćajući se na engleskom jeziku delegacijama 12 zemalja regiona, Nikolić je podsetio da je u dijalogu s Prištinom postignut aranžman o regionalnom predstavljanju i saradnji, kojim je obezbeđeno učešće svih i asimetričnost predstavljanja delegacija Prištine
1 / 9

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Srbija pokazala konstruktivan pristup i dobru volju u dijalogu Beograda i Prištine, što namerava da čini i ubuduće - iako to često nije nailazilo na adekvatan odgovor druge strane, niti na razumevanje međunarodnih posrednika.

Srbija ostaje otvorena za razgovore o svim pitanjima i spremna je na kompromisna rešenja, istakao je Nikolić otvarajući Samit Procesa saradnje u jugoistočne Evrope (PSJIE) u Beogradu.Prema rečima predsednika Srbije, pitanje Kosova i Metohije je veoma osetljivo za Srbiju, ali je zemlja nastojala da na pragmatičan i fleksibilan način obezbedi bolji život običnih ljudi koji žive u pokrajini.

"Do sada su mir i stabilnost sačuvani pre svega zahvaljujući konstruktivnom stavu Srbije. Principijelna pozicija Srbije o budućnosti Kosova i Metohije ostaje nepromenjena. Mi nikada nećemo eksplicitno ili implicitno priznati njenu jednostrano proglašenu nezavisnost. To predstavlja ustavni imperativ kao i našu moralnu, istorijsku i iznad svega demokratsku dužnost", istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija ostaje posvećena unapređenju odnosa sa susedima i zemljama u okruženju i poručio da će se lično založiti da regionalna saradnja i dalje bude jedan od ključnih prioriterta spoljne politike zemlje.Otvarajući samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) Nikolić je rekao da Srbija "ostaje da korača putem evropskih integracija, unapređujući, reformišući i menjajući sisteme koji koče njen razvoj i prosperitet".On je istakao da Srbija "eksplicnitno ili implicntno" neće priznati jednostranu nezavisnost Kosova, ali da ostaje otvorena za razgovore o kompromisnim rešenjima, što je pokazala u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine u kojem je postignut dogovor i o regionalnom predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima.

Obraćajući se na engleskom jeziku delegacijama 12 zemalja regiona, Nikolić je podsetio da je u dijalogu s Prištinom postignut aranžman o regionalnom predstavljanju i saradnji, kojim je obezbeđeno učešće svih i asimetričnost predstavljanja delegacija Prištine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas se, otvarajući samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koji okuplja 12 zemalja regiona, založio za nastavak i unapređenje regionalne saradnje.

Tokom današnjeg samita u Palati Srbija, takođe, trebalo bi da bude potvrđen izbor Gorana Svilanovića za novog generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju. Na samitu učestvuju predsednici Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov, Bugarske Rosen Plevnelijev i Moldavije Nikolae Timofti, kao i član predsedništva BiH Nebojša Radmanović. Iz Turske na samitu učestvuje zamenik premijera Ali Babadžan, dok Rumuniju predstavlja šef diplomatije Andrei Marga. Hrvatsku i Albaniju predstavljaju zamenici ministara spoljnih poslova, a Sloveniju državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova. Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi je regionalna inicijativa pokrenuta 1996. radi podsticanja i jačanja dobrosusedskih odnosa u regionu kako bi on prerastao u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.Članice Procesa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Sastanak visokih zvaničnika iz regiona biće i prilika za brojne bilateralne susrete.

Cvetković: Regionalna saradnja preduslov ekonomskog napretka

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je danas u Beogradu da je jačanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu preduslov ekonomskog napretka političke i ekonomske stabilizacije i konsolidacije dobrosusedskih odnosa što su istovremeno i preduslovi za uspešnu integraciju u EU. "Zajednički cilj svih regionalnih inicijativa na zapadnom Balkanu je razvoj multilateralne saradnje... zemlje regiona su shvatile da jedino zajedničkim snagama mogu prevazići situaciju u kojoj se nalazimo, tako što ćemo udahnuti novi život regionalnoj saradnji i iskoristiti velike mogućnosti koje nam ona otvara", rekao je Cvetković.Premijer Srbije je rekao da su politički prioriteti regionalnih inicijativa uspostavljanje trajnog mira i blagostanja naroda na prostoru regiona jugoistočne Evrope i težnja ka postizanju punopravnog članstva u Uniji. On je dodao da je "pitanje svih pitanja koje muči sve počev od političkih lidera, preko ekonomskih stručnjaka pa do običnih građana, a to koje su razmere ponovnog ekonomskog posrtanja i koliko su duboki koreni krize". Podsetio je da je Srbija koja privodi kraju predsedavanje SEECP u proteklih godinu i po bila domaćin brojnih sastanaka na različitim nivoima čime je potvrdila želju za ostvarenjem jednog od prioriteta svoje spoljne politike - produbljivanje i proširivanje regionalne saradnje. Srbija će danas predsedavanje SEECP predati Makedoniji.

Vujanović: Predani regionalnoj saradnjiPredsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je danas u Beogradu na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi da je ta regionalna inicijativa 16 godina od njenog osnivanja doprinela ukupnom napretku i reformama u regionu."Crna Gora je snažno predana regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima". rekao je Vujanović.Radmanović: Pitanja rešavati dijalogomČlan Predsedništva BIH Nebojša Radmanović izjavio je danas na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi da se BiH zalaže za jačanje saradnje u regionu i za rešavanje otvorenih pitanja u direktnom bilateralnom dijalogu.Radmanović je kazao da se BiH zalaže za jačanje regionalne saradnje u političkom, ekonomskom i energetskom smislu, ali se protivi njenoj daljoj, nepotrebnoj institucionalizaciji, istakavši da otvorene probleme treba rešavati bilateralnim dijalogom i u okviru postojećih institucija."Protivimo se obustavljanju proširenja EU posle pristupa Hrvatske, za šta se zalažu neke člance EU", rekao je Radmanović i dodao da bi to loše uticalo na region.On je rekao da se BiH zalaže da se pitanje Kosova reši u dijalogu Beograda i Prištine uz poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Ivanov: Da se prevaziđu predrasude iz prošlostiPredsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je danas da zemlje jugoistočne Evrope treba da ulože dodatne napore da ojačaju regionalnu saradnju kako bi prevazišle predrasude iz prošlosti i integrisale u Evropsku uniju."Ne treba da dozvolimo da nam prošlost ukrade sadašnjost i odloži budućnost. Došlo je vreme za akciju da bi ispunili zajedničke ciljeve - integraciju u EU i NATO", rekao je Ivanov obraćajući se učesnicima samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u palati Srbija. Predsednik Makedonije je ukazao da zemlje regiona treba da pokušaju da "zajednički pronađu odgovore za tekuće izazove, a ne da čekaju da im ih drugi daju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track