TAJNI IZVEŠTAJI OTKRIVAJU: Tači vođa jedne od najvećih kriminalnih grupa na KiM!
Foto: Printscreen, Profimedia

TAJNI IZVEŠTAJI OTKRIVAJU: Tači vođa jedne od najvećih kriminalnih grupa na KiM!

Politika -

BEOGRAD - Prema podacima iz tajnih dokumenata o albanskoj mafiji na Kosovu, kosovski predsednik Hašim Tači navodi se kao vođa jedne od najvećih kriminalnih organizacija u južnoj srpskoj pokrajini.

Kako navodi beogradski list, više policija sveta označilo je Tačija (48) kao vođu Dreničke grupe, a u izveštaju Saveta Evrope sumnjiče ga za ratne zločine i trgovinu organima.

On je "pored braće Ramuša i Dauta Haradinaja, vođa Metohijske grupe, najistaknutiji predstavnik organizovanog kriminala u južnoj srpskoj pokrajini", pišu beogradski mediji i dodaje da treću grupu čine pripadnici odani Rustemu Mustafi, zvanom Remi, koji deluju na području Laba.

Pozivajući se na izveštaj srpske BIA, list tvrdi da Tačijeva Drenička grupa drži pod kontrolom između 10 i 15 odsto svih kriminalnih poslova na KiM koji se odnose na krijumčarenje oružja, kradenih automobila, goriva, a delimično i cigareta, kao i na prostituciju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To isto se, dodaje, navodi u izveštaju nemačke obaveštajne BND, čiju je sadržinu objavio i Vikiliks.

"Mnogobrojne službe su registrovale saradnju Dreničke grupe sa najjacim mafijaškim grupama u Albaniji, Češkoj, Bugarskoj i Makedoniji", navodi list. I u izveštaju specijalnog izvestioca Dika Martija, koji je usvojio Savet Evrope, piše da je Tači šef grupe koja je odgovorna za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa u istočnoj Evropi.

List dodaje da se u dokumentu, koji se poziva na operativne podatke mnogih bezbednosnih i policijskih službi zapadne Evrope kao i američkog FBI, naglašava da je Tači vođa Dreničke grupe, koja je povezana sa albanskom mafijom.

"Tu veze idu preko Ekrema Luke, koji sarađuje sa klanom Haradinaj. Tačijeva sestra je udata za Sejdiju Bajruša, zvanog Milano, koji je jedan od kriminalnih vođa kompletne albanske mafije i centrala mu je u Kumanovu", navodi list.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Kosovski predsednik, prema izveštajima BIA, kontroliše veći deo organizovanog kriminala u regionu Istok-Klina-Srbica, ističe "Blic". Pozivajući se na podatke BIA i nemačkog BND, list pominje i Tačijeve saradnike u kriminalnim poslovima, navodeći da su "Nemci imali podatak i da je Tači angažovao profesionalnog ubicu Afrima, poznatijeg kao Bekimi".

Dodaju i da je, prema nalazima nemačkog BND, Tačijeva Drenička grupa uspostavila kontakt sa teroristima i mafijašima iz Čečenije.

"Takođe, poznato je da je Tači prisustvovao sastanku sa Osamom bin Ladenom u Albaniji. Tadašnji vođa Al Kaide boravio je u Albaniji kao gost tadašnjeg predsednika Salija Beriše, a osim njih i Tačija, sastanku su prisustvovali i Baškim Gazideda, bivši šef tajne policije Albanije, i Ramuš Haradinaj. Posle tog sastanka formirano je više ćelija Al Kaide u Albaniji i južnoj Srpskoj pokrajini", tvrdi beogradski list.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track