OTKRIVENA PLOČA UBIJENIM SRBIMA U MAUTHAUZENU: Vulin položio venac pa napustio skup zbog Kosova
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Protest

OTKRIVENA PLOČA UBIJENIM SRBIMA U MAUTHAUZENU: Vulin položio venac pa napustio skup zbog Kosova

Politika -

MAUTHAUZEN - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otkrio je danas novu spomen-ploču posvećenu Srbima koji su živote izgubili u Mauthauzenu. Ministar je napustio komemoraciju u znak protesta zbog prisustva delegacije Kosova na skupu i uložio zvaničan protest.

Vulin je rekao da je delegacija Vlade Srbije položila svoj venac na grob stotine hiljada umorenih ljudi, koji to zaslužuju, kao što zaslužuju uspomenu i pažnju i hiljade Srba koji su tamo pobijeni.

"Zato smo položili naš venac i pokazali koliko poštujemo i cenimo sve one koji su ovde stradali i koliko cenimo ljudsku patnju i muku. Ali naša delegacija nije mogla da dozvoli da ćutke posmatramo kako se zastava lažne države Kosovo ovde predstavlja kao prava država i kako se pozivaju kao da su bili deo anifašističke koalicije", rekao je Vulin.

On je istakao da Kosovo za nas nije država i ne može biti predstavljeno na bilo kakav drugačiji način, osim na način koji je dozvoljen.

"Ovde se to nažalost nije dogodilo. Danima već govorimo, evo i ovde govorimo, o tome kako nepoštovanje istorije može da dovede do zla. To se danas i desilo, kosovska zastava među državama ne može da bude, i to je zlo. Kosovska zastava nema šta da traži među članicama antihitelerovske koalicije, među zemljama pobednicama", poručio je Vulin.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

On je naznačio da Srbija ne može da dozvoli da se preko njenog suvereniteta i njenog ponosa gazi na ovako brutalan način. "Zato smo uložili i ulažemo zvaničan protest, zato smo napustili nastavak komemoracije. Naše žrtve su ispoštovane, sve žrtve ovde su ispoštovane, nismo dozvolili da se naše prisustvo na bilo koji način umanji, ali nećemo dozvoliti da se država Srbija gazi", rekao je ministar.Vulin, koji predvodi državnu ceremoniju obeležavanja 72 godine od oslobađanja logora Mauthauzen u Austriji, prethodno je otkrio novu spomen-ploču posvećenu Srbima koji su život izgubili u tom logoru i položio venac na toj ploči i spomeniku Jugoslovenima poginulim u Drugom svetskom ratu.Komemoraciji je prisustvovao i drzavni vrh Austrije.

Vulin je zatim položio vence i odao počast stradalima, poručivši da svet ne sme više da dopušta da se zlo ponavlja.

Vulin koji je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja 72 godine od oslobođenja tog koncentracionog logora u Austriji, rekao je da svet ne sme da prećuti da se fašizam ponovo rađa, da se vraća i to pod svojim pravim imenom - da se vraća nad kostima najstrašnije umorene jasenovačke dece.

''Bude li ćutao da se fašizam vraća, dočekaće da ga vidi i u svojoj zemlji'', rekao je Vulin.

On je ukazao i da je Srbija ponosna na svoju istoriju i da neće dozvoliti da se istorija menja i da se o njoj govori bilo kako drugačije nego onako kao što je bilo.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Prema njegovim rečima, Srbija je i tada, kao što je i sada, uvek bila na strani slobode i ljudskog roda.Tamo gde je Srbija, tamo je i sloboda, ali Srbija hoće da upozori ovde u Mauthauzenu da svet ne sme više da dopušta da se zlo ponavlja i da okreće glavu od zla koje se dešava, koje se već ponovilo, rekao je Vulin .

''Ako se iznad jasenovačkih kostiju, iznad poklane jasenovačke dece ponovo pojavila table na kojoj piše 'Za dom spremni', ako se u Jasenovcu legitimno i od strane vlasti dozvoljeno pojavila table sa ustaškim pozdravom, onda će se i u Mauthauzenu pojaviti table za 'Zig hajl''', istakao je Vulin.

Ukazujući da nema razlke između ''Zig hajl'' i ''Za dom spremni'', ministar je ocenio da, ako svet ćuti i prihvata da se svake godine na Jelačića placu, iznad Jadovna, Jasenovca, pojavljuju ustaše, onda će dopustiti i dočekati da se mu se ispod Branderburške kapije pojave ljudi koji nose kukaste krsteve i uzvikuju "Zig hajl".

''Ako svet dopušta i ako ćuti da se nad Blajburgom polažu venci ubijenim ustašama, krvolocima iz Jasenovca onda će dočekati i da se u Mauthauzenu polažu venci na grobove čuvara Mauthauzena, komadanata logora'', rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, nije moguće zlo zaustaviti samo na jednom mestu i srpski narod je premali da bi sam nahranio i zaustavio toliko zlo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track