Nikolić ostavio dobar utisak u Briselu

Nikolić ostavio dobar utisak u Briselu

Politika -
Jelko Kacin ocenio da će Nikolić "snažno obeležiti budućnost Srbije"

LJUBLJANA - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je ljubljanskom Dnevniku da je novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić ostavio dobar utisak u Briselu.

Kacin je ocenio da će s Nikolićem doći do boljih odnosa Srbije sa susednim državama i predvideo da će on "snažno obeležiti budućnost Srbije".

"Nikolić je tokom svoje prve međunarodne posete Briselu ostavio vrlo dobar utisak. Njegove izjave o Srebrenici i Vukovaru bile su gaf za koji smatram da će brzo biti prevladan", rekao je Kacin.On smatra da Nikolić, kao predsednik, zaslužuje 100 dana političkog mira, kako bi se dokazao.

"Mislim da će Nikolić snažno obeležiti budućnost Srbije", precizirao je Kacin.

Mada su neke Nikolićeve izjave na početku izazvale uznemirenje, Kacin očekuje da će u njegovom mandatu doći do poboljšanja odnosa Srbije sa svim susednim državama."Susednim državama potrebno je određeno vreme da prihvate Nikolića kao predsednika Srbije. Verujem da će u svojim budućim izjavama on biti mnogo oprezniji i da će upućivati drugačije poruke", rekao je Kacin.

On je dodao da Nikolić, za razliku od prethodnika Borisa Tadića, ima priliku da odvoji funkciju predsednika države i predsednika stranke.Tako će, kako je objasnio Kacin, omogućiti stvaranje operativne koalicione vlade, koja će se suočiti sa ekonomskim problemima i nastaviti približavanje Evropskoj uniji (EU).

"Videće se kakva će koalicija nastati, ali će nova vlada svakako morati da konstatatuje da joj je potrebna pomoć MMF i da su državi u prvom redu potrebne drastične reforme", naglasio je Kacin.On smatra da organizovani kriminal i korupcija "doslovno dave" Srbiju, koja bi, zato, "iz oblaka morala da se spusti na zemlju" i počne da se bavi stvarnošću, "onako kako se to sada događa Grčkoj".

Kacin prognozira da će Srbija morati da prihvati realistični pristup pitanju Kosova, koje će priznavati sve više država. "Kad Kosovo prizna stota država, to će biti činjenica koju će razumeti i u Beogradu, iako će je teško prihvatiti", ocenio je Kacin.

Prema njegovim rečima, "niko od Srbije ne zahteva priznanje Kosova, kao uslov za početak pregovora, ali se traži dijalog sa svim susedima". "Srbija se ne može i dalje pretvarati da se graniči sa Albanijom", zaključio je Kacin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track