Dulić: Sredstva razvijenih i za "zelenu politiku" Srbije

Rio 20 plus

Dulić: Sredstva razvijenih i za "zelenu politiku" Srbije

Politika -
Na samitu UN, koji je nazvan "Rio 20 plus", pošto se na istom mestu održava posle tačno 20 godina, delegaciju Srbije predvodi predsednik Tomislav Nikolić, koji će se učesnicima obratiti poslednjeg dana konferencije, u petak, a na skupu u Riju je i šef diplomatije Vuk Jeremić

RIO DE ŽANEIRO - Predstavnici 191 države okupili su se u Rio de Ženeiru da bi postigli istorijski pakt o zelenoj planeti koji bi milijarde ljudi izvukao iz siromaštva.Srpski ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić ističe značaj usvajanja završnog akta i što su zemlje razvijenog sveta odlučile da za "zelenu politiku" i održivi razvoj izdvoje značajna sredstva - pošto će deo tih sredstava koristiti i Srbija.

"Srbija će biti jedna od zemalja koja će ta sredstva koristiti da unapredi razvoj, investicije u zaštitu životne sredine, pre svega u zaštitu voda, industriju reciklaže i upravljanja otpadom", rekao je Dulić u Riju.

Po Dulićevim rečima, završni akt - koji je na otvaranju Samita generalni sekretar UN Ban Ki-mun označio kao "istorijski" - biće "platforma zaštite životne sredine i održivog razvoja u narednih 10 godina".

Na samitu UN, koji je nazvan "Rio 20 plus", pošto se na istom mestu održava posle tačno 20 godina, delegaciju Srbije predvodi predsednik Tomislav Nikolić, koji će se učesnicima obratiti poslednjeg dana konferencije, u petak, a na skupu u Riju je i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Srbija će učesnicima konferencije - među kojima je je i 86 šefova država ili vlada - predstaviti svoju strategiju, na prezentaciji "Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu".

Prema rečima Dulića, Srbija će predstaviti potencijale i mogućnosti da se u nekoliko narednih godina u „zelenoj ekonomiji" otvori 50.000 radnih mesta.

„Prezentovaćemo zelenu ekonomiju u Srbiji - oblasti obnovljivih izvora energije, reciklaže i upravljanja otpadom, održive poljoprivrede i turizma, proizvodnju organske hrane", kazao je Dulić, ističući da je u ovim oblastima samo u poslednje dve godine uposleno skoro 10.000 ljudi.

Dulić ističe da je Srbija „prepoznata kao zemlja koja je u potpunosti implementirala mogućnosti zelene ekonomije" i kao „primer kako zemlje u svetu treba da razvijaju zelenu ekonomiju".

Ministar životne sredine nada se da će „zelena ekonomija" - koja je, kako kaže, postala izraz tokom srpskog predsedavanja Programom UN za životnu sredinu (UNEP) - postati jedan od projekata za koji će se zalagati UN narednih godina.Konferencija u Riju je usledila 20 godina posle prvog samita u Riju 1992. godine, kada je trasiran put za globalni sporazum o biodiverzitetu i pošto je usaglašen Kjoto protokol iz 1997. godine o efektima staklene bašte koji ističe ove godine.

Diplomate koji su pregovarali više od godinu dana, sačinili su nacrt teksta na 49 strana koji će biti predstavljen liderima na usvajanje do petka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track