POSVAĐALI SE SA VUKOM: Bivši funkcioneri SPO osnivaju Pokret obnove Kraljevine Srbije
Foto: Filip Plavčić

Nova stranka u političkoj areni

POSVAĐALI SE SA VUKOM: Bivši funkcioneri SPO osnivaju Pokret obnove Kraljevine Srbije

Politika -

BEOGRAD - Dopunjeno saopštenjem Predsedništva SPO Predsedništvo Srpskog pokreta obnove (SPO) danas je isključilo iz članstva funkcionere koji su tražili da Glavni odbor razmotri stanje u toj partiji i predlog da Vuk Drašković bude počasni predsednik SPO, dok su oni saopštili da će osnovati novu stranku Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Predsedništvo SPO saopštilo je da su iz članstva isključeni bivši potpredsednici SPO Žika Gojković, Zoran Milenković i Mirko Čikiriz, bivši član Predsedništva SPO Vladimir Jelić, funkcioneri Izvršnog odbora SPO Nenad Tomašević, Goran Ivančević, Slavoljub Ivković, Dragoslav Dragan Vlatković, Boban Tolić i još 33 funkcionera.

Predsedništvo SPO navelo je da su bivši funkcioneri isključeni iz stranke zbog narušavanja ugleda SPO i delovanja koje je suprotno Statutu i odlukama stranačkih organa.

Svi oni su, kako se dodaje u saopštenju Predsedništva SPO, 28. maja svojevoljno podneli ostavke na čelne funkcije u stranci.

Isključeni funkcioneri su naveli da su tražili sednicu GO na kojoj bi u demokratskoj atmosferi razgovarali o reformama i unapredjenju rada stranke.

"Umesto toga dobili smo isključenje iz stranke na sednici Predsedništva koje čine ljudi koje je Vuk Drašković lično izabrao. Predsednik stranke se opredelio za ovakvu odluku iz straha od sednice GO, jer vrlo dobro zna da je većina u stranci za promene", naveli su u saopštenju isključeni funkcioneri SPO. Oni su objavili da se neće žaliti na "protivpravnu i nestatutarnu" odluku Predsedništva, već da će "prihvatiti realnost da predsednik stranke ne želi da SPO preživi na političkoj sceni Srbije, nego se opredelio za njegovo gašenje i pretvaranje u nevladinu organizaciju".

foto: prisntskrin

"Većina je u stranci za to da nastavimo dalje da se borimo za izvorni program SPO iz 1990. godine i na bazi tog programa formiramo stranku koja će nositi naziv 'Pokret obnove Kraljevine Srbije'. Borićemo se za obnovu moderne evropske Kraljevine Srbije, decentralizaciju vlasti, negovanje tradicionalnih vrednosti u našem društvu", piše u saopštenju.

Isključeni funkcioneri najavili su da će prikupljanje potpisa za osnivanje nove stranke početi u ponedeljak, 5. juna uz učešće više od 40 odbora SPO iz cele Srbije, nezadovoljnih odlukom Predsedništva stranke.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track