NEPOZNATE NVO OPELJEŠILE BUDŽET NOVOG SADA: Grad velikodušno davao milione fantomskim udruženjima
Foto: Zorana Jevtić

gradska kasa

NEPOZNATE NVO OPELJEŠILE BUDŽET NOVOG SADA: Grad velikodušno davao milione fantomskim udruženjima

Politika -

Novac za zaštitu životne sredine u Novom Sadu ide iz gradske kase udruženjima koja su nepoznata javnosti i ljudima iz struke, ali koja su povezana političkim strankama na vlasti, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Kako je pokazalo istraživanje koje je sproveo VOICE, Gradska uprava samo ponekad na terenu proverava kako se realizuju ti projekti, dok ogroman novac odlazi na održavanje "raznih javnosti nevidljivih" tribina i performansa.

Od 39,45 miliona dinara dodeljenih na prošlogodišnjem konkursu, nešto više od 10,5 miliona otišlo je udruženjima koja su osnovana godinu dana pre konkursa ili u godini kada se konkurisalo za sredstva.

Novac na konkursu dobila su 22 takva udruženja, a više izvora u civilnom sektoru koji se godinama aktivno bave zaštitom životne sredine naveli su da nisu čuli ni za jednu od tih organizacija.

"Sve ove organizacije za realizaciju projekata dobile su skoro jednake sume, koje se kreću od 350.000 do 400.000 dinara", naveo je VOICE.

Dodaje se da nijedna od tih organizacija nema svoju prezentaciju na internetu, a da samo dve imaju nalog na društvenim mrežama. VOICE je precizirao da je reč o organizacijama koje su najčešće povezane sa Srpskim pokretom obnove (SPO), odnosno sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije, kojeg su nedavno osnovali nezadovoljni funkcioneri SPO.

"Grad Novi Sad inače je velikodušna lokalna samouprava kada je reč o davanju nevladinom sektoru za oblast životne sredine. Tokom 2015. i 2016. godine na obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine izdvojeno je po skoro 40 miliona dinara koji su dodeljeni neprofitnim organizacijama", naveo je VOICE.

Novac koji Grad Novi Sad preko nadležne uprave deli udruženjima dolazi od "Eko dinara", takse koju plaćaju svi građani i koji se određuje po kvadratnom metru stambenog prostora.

Kurir.rs/Beta

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track