DVERI NA UDARU PRAVNOG NASILJA U ČAČANSKOJ SKUPŠTINI: Bahati Trifunović umislio da može da nametne novi poslovnik i opoziciji oduzme prava!
Foto: Youtube Printscreen

Srpski pokret Dveri želi da se skupštinski rad vrati u normalan poredak,

DVERI NA UDARU PRAVNOG NASILJA U ČAČANSKOJ SKUPŠTINI: Bahati Trifunović umislio da može da nametne novi poslovnik i opoziciji oduzme prava!

Politika -

BEOGRAD/ČAČAK - U svetlu najnovijih događanja u čačanskoj gradskoj skupštini, oglasio se i pokret Dveri, čijim odbornicima ne samo da je onemogućeno da govore na jučerašnjoj sednici nego su im izrečene i brojne kazne?!

"Kao časna i poštena politička organizacija mi nemamo šta da krijemo i javno iznosimo naše predloge za normalizaciju rada gradske skupštine u Čačku, koje smo predložili vlastima.

Skupština grada Čačka došla je u političku krizu onog trenutka kada je predsednik Skupštine grada, Igor Trifunović, umislio da bahatošću i pravnim nasiljem može da nametne novi poslovnik o radu kojim se opoziciji oduzimaju brojna prava.

Opozicija je reagovala predlaganjem velikog broja amandmana kojim se želi ukazati na namere vlasti i sprečiti donošenje lošeg novog poslovnika.

foto: Youtube Printscreen

Predsednik skupštine je na to reagovao odbacivanjem amandmana da se uopšte nađu na skupštinskoj sednici, kao i kažnjavanjem i isključivanjem odbornika opozicije za svaku izgovorenu reč koja se ne slaže sa njegovim mišljenjem. Kada je shvatio da to nikuda ne vodi i nema nikakvog smisla, kao i da sa druge strane ima jaku, jedinstvenu i organizovanu opoziciju, povukao se i ponudio dogovor. Kada je uhvaćen sa rukama u medu - sada bi da se napravi lud da ni za šta nije kriv i da se nekako izvuče, poručuju iz čačanskih Dveri.

foto: Youtube Printscreen

Osnovni problem je nepoštovanje procedure za donošenje novog poslovnika. Rok za donošenje novog poslovnika na osnovu zaključka gradske skupštine iz oktobra prošle godine istekao je nakon 30 dana još u novembru 2016. Predsednik skupštine javno je u više navrata govorio da će svi šefovi odborničkih grupa biti konsultovani u procesu izrade novog poslovnika i da će biti uvaženi predlozi opozicije – i pogazio je svoje javno obećanje. Onda su vlastodršci pomislili da mogu na silu da nametnu usvajanje nakaradnog poslovnika, ali im opozicija to nije dozvolila.

Srpski pokret Dveri želi da se skupštinski rad vrati u normalan poredak, spremni smo na dogovor i kompromis, ali postoje preduslovi koje predsednik Skupštine grada mora da ispuni, jer smo njegovim bahatim ponašanjem svi dovedeni u ovu situaciju, poručuju iz čačanskih Dveri.

Kao časna i poštena politička organizacija mi nemamo šta da krijemo i javno iznosimo naše predloge za normalizaciju rada gradske skupštine u Čačku, koje smo predložili vlastima:

Da se ukinu opomene odbornicima opozicije koji su ih nepravedno dobili na jučerašnjoj sednici;

Da se omogući kandidovanje dopunskih tačaka dnevnog reda koje je juče onemogućeno;

Da se postojeći predlog novog poslovnika povuče i donese novi na osnovu dogovora svih odborničkih grupa u Skupštini grada, za koji bismo onda svi glasali i zajednički ga usvojili.

U tom novom poslovniku trebalo bi da se nađu sledeće bitne stvari:

Da ovlašćeni predstavnik odborničke grupe ima pravo da u tri minuta obrazloži svoj predlog dopunske tačke dnevnog reda na početku svake skupštinske sednice Da novinari mogu slobodno da prisustvuju sednicama, a da Pravilnik o akreditaciji novinara propiše Skupština, a ne predsednik Skupštine Da pre izricanja opomene odbornicima predsednik skupštine mora da izrekne dva upozorenja, kao i da o isključenju odbornika sa sednice ne može da odlučuje predsednik Skupštine već Skupština

foto: Youtube Printscreen

Da izrečena opomena, izuzev u slučaju oduzete reči i isključenja, važi samo za taj (jedan) dan zasedanja Da replika traje do tri minuta Da jedan podnosilac amandmana može da podnese više amandmana na isti član predloga akta Da se za svakog kandidata za člana gradskog veća vodi pojedinačna rasprava i pojedinačno glasa za njegov izbor Da se skupštinski anketni odbor automatski formira čim postoje potpisi 1/3 odbornika

Da se odbornička pitanja postavljaju na početku skupštnske sednice i da se uvede posebna sednica za odbornička pitanja na aktuelnu temu u dužini od tri sata sveukupno, kao što je slučaj u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Da se donese Etički kodeks o ponašanju odbornika u gradskoj skupštini i van nje.

Sada svi građani Čačka imaju priliku da vide šta su predlozi Dveri za prevazilaženje trenutne političke krize u gradskoj skupštini. Kao što može da se vidi, svi predlozi su veoma konstruktivni i ovde nema nikakve opstrukcije rada skupštine već je u pitanju borba za prava opozicije.

Sada je na potezu gradska vlast. Novi poslovnik o radu Skupštine grada mora da uvažava interese i vlasti i opozicije i da bude plod dogovora i kompromisa, upravo onoga na čemu smo od početka insistirali a što je vladajući režim odbacio misleći da može na silu da vlada Čačkom. Nije kasno da se urazume i da se normalizuje rad gradske skupštine, ali to je sada na njima. Što je do opozicije mi smo spremni na to i ovo su naši uslovi, navodi se u saopštenju Dveri.

(Kurir.rs/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefanović tri u jedan - policajac, tužilac i sudija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track