VUČIĆU SU PENZIJE SVETINJA, ALI SAMO DOK NE OSVOJI VLAST: Najstariji su na svojoj koži prvi osetili prevaru i laž šefa SNS!
Foto: Beta, Kurir

SPECIJAL KURIRA! LAŽ BROJ 4

VUČIĆU SU PENZIJE SVETINJA, ALI SAMO DOK NE OSVOJI VLAST: Najstariji su na svojoj koži prvi osetili prevaru i laž šefa SNS!

Politika -

Predsedniku Srbije su penzioneri bili dobri kao glasačka mašina, ali su mu zasmetali kao stavka u budžetu. Zato se obračunao s njima iako je tvrdio da su maltene božanstvo

Decenijama su penzije bile svetinja, a onda se vlasti dokopao Aleksandar Vučić...

Naime, doskorašnji premijer i aktuelni predsednik Srbije nije birao sredstva da dođe na vlast, pa je tako u kampanji za vanredne parlamentarne izbore 2014. godine teško obmanuo najstarije građane - penzionere, koji inače spadaju u jednu od najvećih grupa glasača. U finišu kampanje Vučić je uveravao javnost da su „penzije svetinja“, te da ih „niko neće dirati“. Tu laž je ponavljao tokom cele kampanje, a čvrstu „garanciju“ da penzije neće biti smanjene izrekao je u samom finišu - 10. marta 2016. godine, svega šest dana uoči glasanja.

Nema šta da se uzme

- Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje s naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima - rekao je tada Aleksandar Vučić.

No, kao što to obično biva kada je on u pitanju, ponovo je grubo pogazio svoje reči, jer je istina, nažalost, sasvim drugačija. Naime, iako je ovim obećanjem u kampanji, kako se mnogi slažu, Vučić odneo ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima 2014. godine, on je već sredinom septembra iste godine najavio smanjenje penzija za 10 odsto. To se i dogodilo dva meseca kasnije.

Povišica posle dve godine

Istine radi, posle skoro dve godine je neznatno povećao primanja najstarijih, ali nikada se ta suma nije vratila na nivo pre smanjenja. Ovih meseci je najavio i novo povećanje, i to „znatnije nego do sada, u stvari najveće do sada“. Ali ni nakon toga penzije neće biti na nivou na kome su bile pre dolaska Vučića na vlast.

Laž

Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje s naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima.

10. mart 2014.

Istina

Ovim obećanjem u samom finišu kampanje, mnogi se slažu, Vučić je odneo ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima održanim 16. marta 2014. godine, ali je već sredinom septembra iste godine pogazio svoje obećanje i najavio smanjenje penzija za 10 odsto, što se dogodilo dva meseca kasnije.

foto: Kurir

Dragan Šutanovac, Demokratska stranka

DOVEO LJUDE NA RUB EGZISTENCIJE

Ne samo da je grubo prekršio obećanje o smanjenju penzija već je u kampanji javnost naveo da poveruje da će penzije povećati kao i plate. Ne samo da je ljudima uzeo ono što su celog života odvajali već su ušteđeni novac od smanjenja odmah pojeli dugovi partijskih javnih preduzeća. Smanjenjem penzija još jednom je pokazao da ne poštuje imovinska prava građana, smanjio je mesečnu potrošnju u privredi i ostavio direktne ekonomske posledice i mnoge doveo do ruba egzistencije.

foto: Kurir

Marinika Tepić, Nova stranka

UPRAVLJANJE STRAHOM NAJRANJIVIJIH

Setite se kako je „politički zastupnik“ penzionera Krkobabić to objašnjavao upravo penzionerima - kako su oni sami upravo to želeli jer vole svoju zemlju i žele da joj pomognu svojom žrtvom. Ubeđivao ih da su zapravo to sami i tražili. A oni su, nažalost, potpuno nesvesni da, ako se pobune - dobijaju, a ne da će im i tu crkavicu od penzija oduzeti. Ali i to je paradigma ove vlasti - upravljanje strahom najranjivijih. I onda kažu - ala smo jaki!

Nikola Jovanović, CIRSD

UZEO DA BI FINANSIRAO DUGOVE

Penzije su stečena prava, a ne socijalna kategorija. Smanjivanjem penzija, režim je našim starijim sugrađanima pogazio i imovinska i ljudska prava, a pritom je ta mera i protivustavna. Nehumano je da čitav radni vek uplaćujete doprinose i gradite ovu zemlju, a onda vam neodgovorna vlast jednom odlukom poništi dobar deo pošteno zarađenog. I to samo zato da bi finansirala dugove koje njeni partijski kadrovi naprave po javnim preduzećima.

foto: Kurir

Sanda Rašković Ivić, samostalna poslanica

OTIMAČINA, FALILA MU FANTOMKA

Pljačka širokih razmera, samo što kod otimanja penzija nije imao fantomku. Igrao je na podelu penzionera na one sa zaista niskim penzijama i one koji od penzija nekako preživljavaju, a to je nešto više od 40 odsto penzionera, koji ionako ne bi glasali za njega. Njih je kaznio, a ovim drugima sa mizernim penzijama sada podiže penziju za 200 dinara i ispada heroj. Kada to prati pinkovsko-tabloidno pranje mozga narodu, onda to prolazi i on ispada heroj. A u stvari je mag manipulacije.

foto: Kurir

Milan Stamatović, Za zdravu Srbiju

BRIGA GA ZA PENZIONERE

Jedini cilj Aleksandra Vučića bio je da pridobije podršku i poverenje penzionera u Srbiji, a kada je to i postigao, nije ga mnogo brinuo - niti ga brine - njihov položaj i problemi s kojima se suočavaju, kao i Ustavom zagarantovano pravo na penziju.

foto: Kurir

Borko Stefanović, Levica Srbije

SVI ĆEMO TO MORATI DA VRAĆAMO

Penzije je smanjio jer mu je to bilo lakše nego da skreše partijske subvencije, nepotrebne agencije i lopovluk na tenderima. Time je ponizio veliki broj penzionera kojima je ova vlast otela njihovu imovinu, i to ćemo svi mi morati da vraćamo.

Miroslav Aleksić, Narodni pokret Srbije

PONESTAJE NOVCA

Vučić, osim proizvodnje laži, spinova i marketinških trikova, nije pokrenuo nijednu drugu proizvodnju u državi. On suficit stvara preko leđa građana. Uzeli su novac od opština i gradova, od zaposlenih i na kraju od penzionera. Za godinu dana neće imati od koga da uzmu novac.

Kurir / E.K.

Foto: Beta, Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkrivamo! Da li će se opozicija u Srbiji konačno ujediniti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track