EKSKLUZIVNO, VUČIĆ ZA KURIR IZ NJUJORKA: Tramp me je pitao da li sam igrao basket, a sa Melanijom sam pričao na srpskom!
Foto: Twitter/Aleksandar Vučić, White House

Predsednik Srbije s vodećim svetskim liderima

EKSKLUZIVNO, VUČIĆ ZA KURIR IZ NJUJORKA: Tramp me je pitao da li sam igrao basket, a sa Melanijom sam pričao na srpskom!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za Kurir otkriva o čemu je razgovarao s predsednikom SAD Donaldom Trampom i Francuske Emanuelom Makronom na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i da je dobio čvrsta uveravanja da će obojica posetiti Srbiju. - Veoma sam zadovoljan razgovorima s predsednicima Amerike i Francuske koje sam vodio ovde u Njujorku. Oba razgovora su bila veoma srdačna, obojica predsednika će doći u Srbiju. To, uveravam vas, nije bilo uobičajeno i kurtoazno ćaskanje, već je s ozbiljnom namerom rečeno da će posetiti našu zemlju - rekao je Vučić koji se nalazio na Blumbergovom biznis forumu u trenutku klad smo ga pozvali.

Kažete da nije bilo kurtoazno. Ali kada vremenski može da se očekuje poseta Trampa Srbiji? U toku ove godine, sledeće? - Mislim da je realno da to bude sledeće godine. Predsednik Tramp mi je tri ili četiri puta pružio ruku kada smo pričali o poseti, onda mi je dodatno pružio ruku i rekao da je dogovoreno. Razgovori sa njima su bili srdačni i ja sam im objasnio zašto je važno da posete Srbiju.

Zbog čega je važno? - Zbog reformi koje sprovodimo i činjenice da američki predsednici mnogo godina nisu dolazili. Zato što je Srbija jedna od retkih zemalja čiji je narod ozbiljno podržavao izbor predsednika Trampa, kao i zbog svih ostalih napora za očuvanje stabilnosti u regionu. Predsedniku Trampu sam rekao da bi ga narod u Srbiji veoma dobro dočekao i on je to prihvatio i dobro razumeo.

Kakav je utisak Tramp ostavio na vas? - Uspeo sam, čini mi se, da ga nešto duže zadržim u razgovoru nego ostali. Pitao me je da li sam igrao košarku, da li se danas pomalo bavim košarkom, na šta sam ja rekao da sam i nizak i fizički slab za sve one koji se danas time bave, ali da sam nekada bezuspešno pokušavao. Mislim da je veoma važno, i to će biti glavna tema mog govora u Ujedinjenim nacijama, da mi kao mala zemlja, teritorijalno i po broju stanovnika, ne budemo na radaru sukoba, već da budemo zemlja koja prihvata svet i koju svet prihvata. Uveren sam da smo to uspeli. Moram da kažem da sam veoma počastvovan, ne zbog sebe nego zbog Srbije, što su sa mnom razgovarali i predsednik Tramp, a posebno predsednik Francuske Makron, koji je sve znao o našoj zemlji i pohvalio naše reforme.

Koliko su ovakvi, neformalni susreti na velikim skupovima važni za spoljnopolitičku poziciju Srbije? - To je veoma važno, da bismo zemlju pozicionirali kao progresivnu, kao nekoga ko sarađuje sa svetom i ko želi da privuče investicije da bismo se izborili za bolju budućnost i bolji život pre svega običnih ljudi, srednje klase, siromašnih ljudi u Srbiji. Bez političke stabilnosti, novih investicija, digitalizacije, unapređenja sistema mi nećemo imati šansu. Zato mislim da je ovo veoma, veoma važno.

Sa Melenijom sam se odlično razumeo

Sa Melanijom Tramp je, naveo je srpski predsednik, razgovarao na mešavini srpskog i slovenačkog, tako da su se "odlično razumeli". - Ona se trudila na slovenačkom, pomalo na srpskom, a ja najveći deo na srpskom i pomalo na slovenačkom, ono malo što znam na tom jeziku - ukazao je Vučić i primetio da je bio lepo primljen.

Sandra Mališić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jelena ubijena u kući? Ovo su dokazi koji bacaju sumnju na porodicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track