Marš "Stazama kosovskih junaka" stigao u Kosovsku Mitrovicu
Foto: Snp Nasi

Marš "Stazama kosovskih junaka" stigao u Kosovsku Mitrovicu

Politika -
Aktivisti SNP Naši obišli su i selo Laćisled gde je po legendi rođen srpski vitez Miloš Obilić i manastir Pavlica gde su sahranjeni sestrići Kneza Lazara braća Lazar i Stefan Musić koji su poginuli u Boju na Kosovu.

KOSOVSKA MITROVICA - Učesnici Marša "Stazama kosovskih junaka" koji su 21. juna krenuli peške od Lazareve kule u Kruševcu stigli su danas do barikade na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Marš je organizovao Srpski narodni pokret Naši u saradnji sa Ekološkim pokretom Novog Sada i Udruženjem srpsko-ruskog prijateljstva "Ognjište" iz Kosovske Mitrovice u sklopu obeležavanja 623. godine od Kosovskog boja. Po dolasku u Kosovsku Mitrovicu nekoliko učesnika Marša dobrovoljno je dalo krv u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Tokom šestodnevnog marša aktivisti SNP Naši prošli su kroz Kruševac, Aleksandrovac, Jošaničku banju, Baljevac, Rašku, Lešak, Leposavić, Banjsku i Zvečan. Na tom putu aktivisti SNP Naši obišli su i selo Laćisled gde je po legendi rođen srpski vitez Miloš Obilić i manastir Pavlica gde su sahranjeni sestrići Kneza Lazara braća Lazar i Stefan Musić koji su poginuli u Boju na Kosovu. Na čelu Marša nošena je replika srpskog barjaka kojeg je Boško Jugović nosio u Boju na Kosovu kao i ikone svetaca koje su učesnici Marša dobijali u manastirima i crkvama koje su posetili. Osim učesnika iz svih srpskih zemalja na maršu je učestvovao o slovački državljanin Rene Poluh. Najmlađi učesnik marša je Nikola Jović iz Subotice koji ima 16 godina, a na Maršu je očestvovalo i tri devojke. Marš "Stazama kosovskih junaka" biće tradicionalna manifestacija koju če SNP Naši organzovati svake godine pred Vidovdan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track