Radnici Autosabraćaja nastavljaju blokadu auto-puta
Foto: KURIR

Štrajk

Radnici Autosabraćaja nastavljaju blokadu auto-puta

Srbija -
Radnici zahtevaju otpremninu za 200 radnika, povezivanje staža, overu zdravstvenih knjižica i isplatu zaostalih zarada

KRAGUJEVAC - Grupa od oko 100 radnika "Autosaobraćaja" danas je sa oko 10 autobusa nastavila blokadu saobraćaja na auto-putu Kragujevac-Batočina, jer nije prihvaćen predlog sva tri sindikata tog preduzeća da se štrajk privremeno zamrzne.

Predsednik Samostalnog sindikata "Autosaobraćaja" Milivoje Bulatović rekao je da je pre podne Štrajkački odbor raspušten, a da su predstavnici sva tri sindikata - Samostalnog, Nezavisnosti i Sloge, odlučili da se štrajk zamrzne do daljnjeg.

"Obavestili smo radnike na blokadi puta o dogovoru, ali oni nisu prihvatili naš predlog. Poručili smo im da treba da se prekine blokada puta, da se više ne maltretiraju građani i vozači i da se vratimo svom poslu i ne stvaramo gubitke", rekao je Bulatović.

On je naveo da su sindikalci u stalnoj komunikaciji sa čelnicima lokalne samouprave u Kragujevcu kako bi se pronašlo najbolje rešenje za izlazak preduzeća iz krize.

Radnici "Autosaobraćaja" su juče ujutro počeli blokadu autoputa sa 25 autobusa, kada je blokirana i glavna autobuska stanica. Blokada je trajala tokom cele noći.

Radnici "Autosaobraćaja" nisu prekinuli štrajk ni posle razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem juče po podne, koji im je preneo da je grad učinio sve što je u njegovoj moći i da se tom preduzeću redovno isplaćuju obaveze koje su u nadležnosti lokalne samouprave.

On je predložio izbor novog rukovodstva, isplatu minimalnih zarada do rebalansa republičkog budžeta, nakon čega očekuje da će biti sproveden socijalni program koji je vlada obećala radnicima "Autosaobraćaja" u Kragujevcu. U preduzeću "Autosaobraćaj" zaposleno je 530 radnika i firma je u većinskom vlasništvu države i grada Kragujevca.

Radnici su nezadovoljni jer nije ispunjeno obećanja nadležnog ministarstva o socijalnom programu i traže da se isplate otpremnine za 200 radnika, poveže staž, overe zdravstvene knjižice i isplate zaostale zarade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja