SNS TRAŽI VANREDNE IZBORE U MARTU: Dačić, Karić i Krkobabić se bune
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

Epilog razgovora u vladajućoj partiji

SNS TRAŽI VANREDNE IZBORE U MARTU: Dačić, Karić i Krkobabić se bune

Politika -

Gotovo svi naprednjaci zahtevaju da istog dana bude glasanje za republički i beogradski parlament, a odluku će saopštiti krajem novembra

Ubedljiva većina Srpske napredne stranke je za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa redovnim beogradskim, najverovatnije u martu, otkriva Kurir ishod poslednjih sastanaka i dogovora lidera naprednjaka Aleksandra Vučića sa stranačkim funkcionerima.

Ostatak vladajuće koalicije je, kako saznajemo, izrazito protiv republičkih izbora, pa će SNS sa konačnom odlukom izaći najverovatnije u novembru.

- Bilo je niz sastanaka na tu temu, ali sve je još u fazi dogovora i pregovora. Ono što je sigurno jeste da će SNS do kraja novembra prelomiti da li će sa gradskim objediniti i vanredne parlamentarne izbore. Najraniji termin koji se pominje je februar, a najkasniji mart i zasad je ogromna većina naprednjaka za to da se bira novi sastav i gradske i republičke skupštine. Tome se protive sve male stranke u tom taboru, počev od SPS i SDPS, pa sve do PUPS, Vulinovog PS, Karićevog PSS, Nenada Popovića i ostalih, koji se plaše da će izgubiti pozicije u sledećem mešanju karata - objašnjava naš izvor.

Prema našim saznanjima, otpor malih partnera prema vanrednim parlamentarnim izborima izaziva sve veći revolt unutar SNS.

- Javna je tajna da mnogi u SNS nisu zadovoljni postojećom raspodelom karata unutar vladajućeg bloka. Kako vreme odmiče, to raspoloženje biće sve izraženije, pa će tek biti zanimljivo videti kako će se oni ponašati kada na dnevni red dođe vaganje ko je i koliko potreban za dobar izborni rezultat. Za sada su to suptilne sugestije koje lideri ovih malih stranaka upućuju Vučiću - kaže naš sagovornik uključen u razgovore.

Bojan Klačar, foto: Fonet

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar za Kurir objašnjava zašto će se samo SNS radovati najverovatnijem scenariju - spajanju izbora na gradskom i republičkom nivou.

- Posle rezultata na predsedničkim izborima, pregovaračka pozicija SNS je znatno narasla, jer je Vučić pokazao da je toliko dominantan igrač da diktira uslove svima. Videćemo da li će, zbog poznatog nezadovoljstva u stranci, Vučić i ovog puta biti darežljiv. U najnezgodnijoj poziciji je SPS, jer će to biti već drugi ciklus, ovoga puta na dva fronta, da nastupa sa SNS na izborima, a to znači rizik za očuvanje biračkog tela. Na slična pitanja članova i birača moraće da odgovaraju i SDPS i PUPS, a ostalim partnerima ti izbore ne znače ništa, jer nemaju opciju samostalnog izlaska na izbore - ocenjuje Klačar.

Poranili

LOKALNI IZBORI U MIONICI, NEGOTINU I PEĆINCIMA

Na birališta će pre Beograđana izaći birači iz Mionice, Negotina i Pećinaca, u kojima su, odlukom Vlade Srbije na poslednjoj sednici, raspuštene skupštine opština. Vlada je u ovim lokalnim samoupravama formirala privremene organe koji će voditi opštine do novih izbora. Lokalni izbori u Mionici, Pećincima i Negotinu održani su 2014. godine.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track