KALKULACIJE: Da li će opozicija prevazići podele
Foto: Fonet

Istražujemo: Zašto četiri meseca pre izbora skandali tresu političku scenu

KALKULACIJE: Da li će opozicija prevazići podele

Politika -

Izgledi za eventualni izborni uspeh opozicionih snaga zbog hronične razjedinjenosti i odlaska Jankovićevih saradnika sve su manji, ocenjuju analitičari

Umesto da zbijaju redove, opozicioni lideri se gotovo svakodnevno svađaju i čašćavaju niskim udarcima! Analitičari su složni u oceni da su izgledi opozicije za izborni uspeh nakon poslednjih dešavanja znatno slabiji.

Podsetimo, haotična situacija na opozicionoj sceni kulminirala je kada je Srđan Škoro napustio Pokret slobodnih građana (PSG) i optužio Jankovićevu ženu Slavicu da samovoljno upravlja pokretom, pravi od njega privatno preduzeće i izigrava cenzora. Kao šlag na tortu došla je i žestoka rasprava na Tviteru između Jankovića i lidera Dosta je bilo Saše Radulovića, kome je šef PSG rekao da se „posavetuje sa lekarom i farmaceutom“.

Jeremić uz Jankovića

Dok su na jednoj strani izbili sukobi, na drugoj je došlo do učvršćivanja saveza, pa se tako Jeremić otvoreno stavio na Jankovićevu stranu, čime je definitivno potvrdio priče da će biti njihovog političkog savezništva.

Bojan Klačar, foto: Fonet

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar objašnjava da su birači opozicije zbunjeni, posebno oni koji nemaju čvrstu stranačku identifikaciju.

- Ovakvi potresi ih demotivišu pošto već mesecima očekuju da se opozicija artikuliše, dogovori se i bavi se njima, a ne samima sobom. Za uspeh na izborima je potrebno da se opozicija bavi građanima, a ne internim problemima. PSG je oslabljena pregovaračka pozicija, ali to neće uticati na nastavak pregovora s Jeremićem i Đilasom, jer ni oni sami nemaju mnogo drugih opcija - kaže Klačar i dodaje:

Mogući veći zahtevi

- Jedino je moguće da će sada zahtevi Đilasa i Jeremića biti veći, pošto se kraj problemima u PSG ne nazire. Očekivano, problemi u PSG mogu da dovedu i do pada rejtinga, pa je moguće da ovakav scenario pogoduje i nekim drugim strankama, pre svega DS.

Saša Janković, foto: Fonet

Saša Janković

IMUNI SMO NA NAPADE

Janković je juče bio rečitiji kada je reč o odlasku njegovih dojučerašnjih bliskih saradnika, pa je izjavio da opozicija ne može ostati imuna na napade kojima je izložena u poslednje vreme.

- U danu u kome je osuđen Mladić i tukli su se miševima u Skupštini najveća tema u medijima bili smo moja supruga i ja. PSG nema para za istraživanje javnog mnjenja, ali znamo svi ko ima, a taj zna zašto napada baš sada, baš PSG i baš mene. Zato što smo mi doneli novu šansu za opoziciju, ali pre svega Beograd, a onda i Srbiju. A rejtinzi mu odavno ne idu u prilog. Poručujem mu: Aleksandre Vučiću, pusti se Slavice i kukavičkih spletki, stani naspram mene kao čovek i ponašaj se muški i ljudski. Rekao sam ti, ja neću dati da prođeš kao Čaušesku zbog Srbije, ne zbog tebe! - poručio je Janković.

Branko Radun, foto: Fonet

Politički analitičar Branko Radun kaže da je opozicija sva nekako konfuzna.

- Svako je slučaj za sebe, ali je svakako razdrobljena, podeljena i slaba. PSG nije uspeo ni da se konstituiše a već se urušava, Vuk Jeremić tek pokušava da napravi stranku, Šešelj je godinama u padu, demokrate su u potpunoj krizi i pitanje je da li uopšte mogu da prođu cenzus... Svako od njih je u svom nekom traganju i pravljenju organizacije, ali svi imaju problem liderstva, nedostatak ideja, ali i programa. Neki čak nemaju problem s Vučićevim programom, već s Vučićem lično, a ne znam kakav benefit birači mogu imati od toga. Opozicija ne uspeva da se izdiferencira i nametne i nije očekivano da će izaći zajedno na izbore - kaže Radun.

REAGOVANJA / ŠTA KAŽU OPOZICIONARI NAKON POSLEDNJIH MEĐUSOBNIH RAZMIRICA

Dragan Šutanovac, DS

Ključno da se opozicija konsoliduje

U ovom trenutku od izuzetne važnosti je konsolidacija opozicije i jasan plan za izlazak zemlje iz krize. Pobedićemo Vučića jer smo bolji, a ne zato što je on veće zlo.

Dragan Đilas

Verujem u jedinstvenu opoziciju

Nemam problem da im budem tema, ali verujem da će opozicija biti jedinstvena i još jača posle pokušaja vlasti da je razori iznutra i spolja.

Vuk Jeremić, Narodna stranka

Budimo solidarni

Danas je meta PSG i Saša Janković, sutra će biti neko drugi od nas, mi ga podržavamo. Budimo solidarni i ne dajmo da nas zavade, veliki je posao pred nama.

Čedomir Jovanović, LDP

Jad i beda srpske opozicije

Strašno jeda se neko ko je dobio 600.000 glasova na izborima utopi u jad i bedu srpske opozicije, da nema nijedan politički stav.

Beli Preletačević (Luka Maksimović)

Uozbiljite se

Zamolio bih neozbiljne političare da se uozbilje. Nije baš vreme za zezanje. Ne uzimajte mi leba iz usta, sitna deca, žena, švalerke...

Janko Veselinović, Pokret za preokret

Solidarnost

Puna solidarnost sa PSG, koji je meta medijskih napada i pojedinih „opozicionara“. Bitno je znati ko su krtice, ali i destruktivci...

Reagovao je i vladajući SNS i saopštenjem:

- Da podsetimo ove profesionalne lažove, od kojih se ne zna koji je više prevario i pokrao narod, da niko iz SNS nije rekao da njihovim pokretima i strankama upravljaju njihove supruge, koje se za sve pitaju i troše pare od sumnjivih donacija na šoping. SNS poručuje Đilasu, Šapiću, Šutanovcu, Jankoviću, Jeremiću i svim ostalim dosovskim odlivcima i prilepcima da građani od njih i ne očekuju da čuju ništa drugo osim besmislenih laži - saopštava SNS, uz opasku da građanima Srbije ostaje da im prvi put poveruju, jer ih niko bolje ne poznaje od njih samih.

REAGOVANJA VLASTI

Nebojša Stefanović, SNS

Opozicija vodi politiku sopstvenog džepa

Opozicija kandiduje politiku sopstvene fotelje i sopstvenog džepa. Nije ih briga za građane Srbije. Primetićete da u delovanju i Jankovića, i Šapića, i Đilasa, i Jeremića, i Obradovića i svih nema ni reč o programu.

Ivica Dačić

Smešni su

Ako se sada ovoliko svađaju, šta bi tek radili kad bi stvarno došli na vlast. To se, naravno, nikada neće desiti jer građani Srbije vide koliko su smešni. Tragikomično je da sede, ne rade ništa i svađaju se na Tviteru.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja