Mandić saslušava Mila Đukanovića povodom Telekoma?

Mandić saslušava Mila Đukanovića povodom Telekoma?

Politika -
Lider Nove srpske demokratije i predsednik Anketnog odbora najavio je danas mogućnost da bivši crnogorski premijer Milo Đukanović bude saslušan

PODGORICA - Lider Nove srpske demokratije i predsednik Anketnog odbora za ispitivanje korupcije u aferi Telekom Andrija Mandić, najavio je danas mogućnost da bivši crnogorski premijer Milo Đukanović bude saslušan pred tim parlamentarnim telom.

Skupština Crne Gore završila je danas raspravu o Predlogu zakona o parlamentarnoj istrazi i izmenama akta o tajnosti podataka, a poslanici će se naknadno izjasniti o tim dokumentima. Mandić je, u ime predlagača tih zakonskih akata, kazao da je usvajanje tih dokumenata neophodno kako bi Anketni odbor za ispitivanje privatizacije Telekoma mogao valjano da obavlja posao. Važno je da imamo pravnu normu po kojoj su oni koji dođu pred Anketni odbor dužni da govore istinu. Siguran sam da ćemo iskoristriti mogućnost da pozovemo Đukanovića, ali i ostale državne funkcionere koji su učestvovali u privatizaciji Telekoma, naveo je on.

Prema rečima Mandića, crnogorsko Tužilaštvo do sada ništa nije uradilo na rasvetljavanju afere Telekom, osim što je, kako je kazao, trudilo da zataška čitavu stvar. On je ukazao da je afera Telekom neprijatna tema za Demokratsku partiju socijalista, odnosn o sve one koji su učestvovali u navodnoj korupciji.

Skupština Crne Gore prihvatila je početkom marta opozicionu inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o aferi Telekom, što je bio prvi put nakon deset godina da se koristi institut parlamentarne istrage. Anketni odbor ima osam članova - po četiri iz opozicije i vladajuće koalicije, a mesto predsednika tog tela pripalo je Mandiću.

Privatizacija Telekoma došla je u centar pažnje crnogorske javnosti nakon što su krajem prošle godine američke finansijske vlasti utvrdile da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra. Đukanović kazao je ranije da pretpostavlja da je sestra visokog crnogorskog državnog zvaničnika, koja se pominje u spornim ugovorima, njegova sestra Ana Kolarević.On je, međutim, kazao da su navodi o umešanosti njegove sestre ili njega u bilo kakvoj korupciji notorna glupost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track