Dačić danas sa Dinkićem
Foto: BETA

Dačić danas sa Dinkićem

Politika -
Razgovaraću i sa svima ostalima koji žele da razgovaraju, jer nije samo bitno da li će neko i formalno ući u parlamentarnu većinu, već želim da svi znaju kako planiram da radim i šta će biti i program i ciljevi nove vlade

BEOGRAD - Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić izjavio je da će danas razgovarati sa liderom Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađanom Dinkićem o programu i sastavu buduće vlade.

Dačić je novinarima, nakon održavanja Konjičke revije "Vidovdan 2012", rekao da će se sa Dinkićem diskutovati i o porukama koje je doneo iz Brisela, gde je sa evropskim zvaničnicma razgovarao na skupu evropskih partija narodnjačke orjentacije.

Dačić je izrazio očekivanje da će naredih dana i zvanično biti zatvoren krug konsultacija grupacija partija okupljenih oko Socijalističke partije Srbije (SPS), Srpske napredne stranke (SNS) i URS-a.

"Razgovaraću i sa svima ostalima koji žele da razgovaraju, jer nije samo bitno da li će neko i formalno ući u parlamentarnu većinu, već želim da svi znaju kako planiram da radim i šta će biti i program i ciljevi nove vlade".

On je najavio da neće razgovarati samo sa predstavnicima političkih partija već i sa drugim relevantnim društvenim institucijama jer, kako je dodao, vlada ne postoji samo zbog političara već zbog toga da bi uradila nešto za narod.

Upitan da li će razgovarati o podšci budućoj vladi i sa Demokratskom strankom Srbije (DSS), Dačić je rekao da stav DSS o evropskim integracijama "ne korespondira" sa stavom buduće vlade, ali je ponovio da je spreman da razgovara sa svima.

Dačić je pozvao Demokratsku stranku (DS) da se izjasni o saradnji sa SPS-om u Vojvodini i podsetio da su socijalisti u istom danu kada je saopšteno da za SPS nema mesta u vojvođanskoj vlasti podržali kandidata DS za gradonačelnika Novog Sada.

Prema njegovim rečima, vlast na nivou republike i lokalnom nivou ne mora da bude povezana i da to isto treba da važi i za Beograd.

Odgovarajući na pitanje koje bi ličnosti mogle da uđu u buduću vladu, Dačić je rekao da je prvo pitanje koliko će ministarstava biti u vladi i koji će biti njen program i da, kada to bude utvrđeno, ne očekuje probleme oko kadrovskih pitanja.

Govoreći o stavu buduće vlade prema problemu Kosova Dačić je naveo da nema bojazni da će buduća vlada prekinuti dijalog. Prema njegovim rečima, dijalog će biti nastavljen na način koji će zadovoljiti evropski put Srbije, obezbediti mir i stabilnost i sačuvati nacionalne inerese.

Dačić se zauzeo za uspostavljanje finansijske stabilnosti i bužetske likvidnosti, i dodao da država mora da štedi da smanji birokratiju i da zakonskim rešenjima omogući da se društveno bogatstvo pravdeno raspodeli tako da bogatiji podnesu veći deo krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track