AMERIČKA AMBASADA O HAPŠENJU NJIHOVIH GRAĐANA U BEOGRADU: Upoznati sa slučajem, ali bez komentara
Foto: Beta/Miloš Miškov

slučaj dron

AMERIČKA AMBASADA O HAPŠENJU NJIHOVIH GRAĐANA U BEOGRADU: Upoznati sa slučajem, ali bez komentara

Politika -

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu upoznata je sa navodima o privođenju dva američka državljanina u Srbiji, ali nije u mogućnosti da detaljnije komentariše taj slučaj, "iz razloga vezanih za privatnost".

To se navodi u odgovoru Ambasade SAD na pitanje Tanjuga o hapšenju dva američka državljanina u Beogradu, koji su, uz dve Ukrajinke, dronom snimali objekat "starog Generalštaba", u kojem su sada smeštene vojne bezbednosne agencije.

Ambasada istovremeno ističe da je "bezbednost i sigurnost građana SAD na prekomorskim teritorijama jedan od njenih najviših prioriteta".

"Kada je američki državljanin uhapšen na prekomorskoj teritoriji, nastojimo da ga posetimo što je pre moguće", navodi se u odgovoru Ambasade Više javno tužilaštvo preuzelo je juče slučaj zbog kojeg je u nedelju Vojna policija uhapsila dvojicu Amerikanca i dve Ukrajinke koji su dronom snimali objekate Generalštaba i naložilo prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom tog događaja, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Krivične prijave policija za sada nije podnela ni protiv jedne osobe.

Dva Amerikanca i dve Ukrajinke uhapšeni su u Beogradu u nedelju zbog snimanja objekata Generalštaba bespilotnom letelicom s kamerom visoke rezolucije, u vojnom skladištu na Fruškoj gori istog dana uhapšeni su Britanka i Avganistanac sa italijanskim pasošem, dok je kod Novog Sada vojna policija privela dve osobe iz Španije zbog neovlašcenog ulaska u kasarnu "Petrovaradin".

Pozivajući se na izvore u vrhu bezbednosnih struktura Srbije, beogradske "Novosti" su juče pisale da su državljani SAD i Ukrajine izjavili da su dron podigli zbog snimanja dokumentarnog filma o posledicama američkih vojnih intervencija u svetu po decu iz bombardovanih područja.

Oni su rekli da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije, koja se bori za obelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svetu.

"Njihov dron je bio komercijalni, ali sa kamerom izuzetno visoke rezolucije", rekao je neimenovani sagovornik "Novosti".

Pomoću ovog uređaja oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999. godine, ali i detalje zgrade Starog generalštaba, gde su sedišta vojnih obaveštajnih službi, naveo je beogradski list.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja