Najnovije vesti

SASTANAK NA VISOKOM NIVOU: Vučić i Tači danas u Briselu, a ovo su teme koje će se naći na stolu
Foto: Fonet

Nastavak dijaloga

SASTANAK NA VISOKOM NIVOU: Vučić i Tači danas u Briselu, a ovo su teme koje će se naći na stolu

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski Hašim Tači trebalo bi danas da se sastanu u Briselu kako bi razmotrili ukupno stanje u odnosima Beograda i Prištine, primenu postojećih sporazuma i razmenili stavove povodom nove faze dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

 

Sastanak u Briselu organizuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

U pozivu predsedncima Srbije i Kosova Mogerini je naglasila da će se razgovarati o "fazi dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju", kao i da će se "razmotriti rad koji je u toku na primeni postojećih dogovora".

 

U pitanju je prvi sastanak na visokom političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine od početka ove godine, a treći od kako je prošle godine format političkog dijaloga dve strane prešao sa premijera na predsednike Srbije i Kosova. U EU napominju važnost intenziviranja dijaloga između Beograda i Prištine uz očekivanje pune implementacije Briselskog sporazuma, ali i postizanje sveobuhvatnog rešenja i pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa dve strane.

 

U Briselu se pred sastanak predsednika Srbije i Kosova naglašava postojanje paralelnih procesa u okviru dijaloga kome posreduje EU- jednog koji se odnosi na primenu postojeći dogovora iz Brislskog sporazuma i koji se odvija na nivou ekspertskih delegacija, i drugog koji se tiče sveoubuhvatne normalizacije odnosa.

 

"Kod tehničkog dijaloga rad se nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i o celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika", izjavila je porparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

 

Kocijančić je potvrdila i da se zbog neuspeha u postizanju dogovara tokom ovonedeljne runde tehničkog dijaloga delegacija Beogrda i Prištine po pitanju formiranja ZSO, energetike i slobode kretanja, neće otkazivati ili odlagati sastanak Vučića i Tačija.

 

Predsednici Srbije i Kosova bi, prema saznanjima Tanjuga dobijenim iz briselskih diplomatskih izvora, trebalo bi da se sastanu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogeri kasno popodne u petak 23. marta. Zajedničkoj radnoj večeri prethodiće bilateralni razgovori Aleksandara Vučića i Hašima Tačija sa Federikom Mogerini.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...