ŠOKANTAN PREDLOG ŠEFA DIPLOMATIJE: Vučiću, povuci potpis sa Briselskog sporazuma!
Foto: Dragana Udovičić

DAČIĆ o rešavanju kosovskog čvora

ŠOKANTAN PREDLOG ŠEFA DIPLOMATIJE: Vučiću, povuci potpis sa Briselskog sporazuma!

Politika -

Ministar spoljnih poslova ocenio da je predsednik Vučić previše tolerantan u vezi s tim što Priština, uprkos dogovoru iz Brisela, ni posle pet godina nije formirala ZSO

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložiti povlačenje potpisa sa Briselskog sporazuma, što bi značilo povratak srpskih institucija na Kosovu i Metohiju.

foto: Zorana Jevtić

DAČIĆ: Kod Vučića postoji mnogo gorčine zbog naklonosti međunarodne zajednice prema Albancima

- Ja sam kao premijer potpisao Briselski sporazum, ja bih povukao svoj potpis i rekao: „Nećete Zajednicu srpskih opština, pa dobro, mi nećemo ostatak sporazuma, vraćamo sve na prethodno stanje, a to je povratak srpskih institucija na Kosovo i Metohiju. Albancima i međunarodnoj zajednici treba reći: „U redu, ako nećete da budete konstruktivni, sve ima svoj kraj“ - rekao je Dačić i otkrio da je već predlagao Vučiću povlačenje potpisa, ali da će to sada ponovo da učini.

Šef diplomatije je rekao da ne želi da iznosi stavove koji mogu da odmognu Vučiću, ali smatra da je predsednik „previše tolerantan“ u vezi s pitanjem ZSO. Konstatovao je i da međunarodni predstavnici, time što podržavaju kosovske Albance da ne ispunjavaju odredbe sporazuma, nisu svesni da ne odmažu Srbiji, nego sami sebi.

On je poručio da gube vreme svi koji misle da se vršenjem pritiska može doći do kompromisa i ukazao na „mnogo gorčine“ koja postoji kod Vučića zbog naklonosti međunarodnih predstavnika prema kosovskim Albancima.

- Jesu teški sastanci s Albancima, ali mnogo će teško njima da bude sa ovakvim Vučićem, koji je razočaran odnosom međunarodne zajednice i suočen s lažnim vestima da ćemo da priznamo Kosovo - rekao je on.

 Mihajlovićeva: Ne slažem se sa dačićem, on ovakvim izjavama šteti vučiću
Mihajlovićeva: Ne slažem se sa dačićem, on ovakvim izjavama šteti vučićufoto: Zorana Jevtić

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović oštro je reagovala zbog Dačićeve izjave.

- Ne slažem se s Dačićem. Srbija i predsednik Vučić se ponašaju konstruktivno, štite i vode računa o interesu Srbije. A vidim da je uvek lako naći krivca i to je onda Vučić. A jedini on ima hrabrosti da stane, kaže, brani i traži načine da narodu Srbije bude dobro. Veliki su pritisci na predsednika Srbije i on treba i ima našu podršku. A ne sa ovakvim izjavama kao što je Dačićeva. Srbija je sve što se od nje tražilo ispunila, mislim da je sada korak na EU - rekla je ona za Kurir.

Drecun: Dačićev predlog bi trebalo razmotriti
Drecun: Dačićev predlog bi trebalo razmotritifoto: Stefan Jokić

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da bi Dačićev predlog trebalo razmotriti.

- Moramo biti oprezni i može se uraditi analiza koji bi se efekti postigli takvim potezom. To je posao za izvršnu vlast. Predsednik Vučić je pooštrio retoriku i nedvosmisleno poručio da Zapad snosi odgovornost zato što Priština pet godina ne sprovodi Briselski sporazum - navodi Drecun.

S druge strane, predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je Dačićeva ideja nekorektna i netačna.

- Dačić nije potpisao Briselski sporazum, nego ga je parafirao. Paraf ne može da se povuče. I nije on parafirao taj sporazum kao neki Ivica Dačić iz Žitorođe, već kao član Vlade Srbije. Konačno, Briselski sporazum je usko vezan za evropske integracije i svako nepoštovanje bi blokiralo put Srbije ka EU - zaključuje Janjić.

ISTORIJAT DIJALOGA

  • 8. marta 2011. počela prva runda tehničkih pregovora između Borka Stefanovića i Edite Tahiri
  • 19. oktobra 2012. pregovori podignuti na politički nivo uz učešće Ivice Dačića i Hašima Tačija
  • 19. aprila 2013. potpisan Briselski sporazum
foto: Profimedia

Ramuš Haradinaj šokirao

NISAM STIGAO DA PROČITAM TEKST O ZSO

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da na dnevni red vlade još nije uvrštena tačka o osnivanju ZSO pošto sporazum o tome tek treba da prouči:

- Nisam imao vremena da se bavim Zajednicom, niti sam je imao za stolom, niti je bila na dnevnom redu. Zbog toga nisam pokretao to pitanje jer moram prvo da ga proučim.

Hašim Tači, predsednik Kosova, ambiciozno je pak izjavio da veruje da se sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine može postići ove godine.

- U pitanju nije nešto na čemu obe strane mogu da izgube, već nešto od čega mogu da imaju dobrobit i da napreduju u procesu evrointegarcija - rekao je Tači. On je, nakon sastanka s Vučićem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, naveo da su razgovori bili konstruktivni i da su se odnosili na već postignute sporazume, njihovu implementaciju i sledeće korake.

foto: Kurir

MAGAZIN LENA UZ KURIR: Da li je tuberkuloza zaista iskorenjena?

Magazin Lena, koji svake nedelje dobijate uz Kurir, donosi niz zanimljivih tekstova na najrazličitije teme. Čitajte sve o tuberkulozi, bolesti za koju se verovalo da je iskorenjena. Saznajte koje grupe ljudi najčešće obolevaju, kako se uspostavlja dijagnoza, koliko traje lečenje i na koji način se sprovodi.

U intervjuu sa pevačicom Anom Bekutom donosimo priču o ženi koja je u životu dobila sve, pa je višak kilograma jedini problem koji je muči.

Ove nedelje istorijska riznica otkriva kako je jedna Engleskinja zavolela Srbe, prošetaćemo vas Njujorkom, a saznaćete i kako da doneste bitne odluke za zdravlje i bolji život...

Lena, vaš prijatelj i vodič kroz život!

foto: Kurir

Kurir / B. Bojić - K. Blagović

Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) DA LI ĆE SRBIJA POVUĆI POTPIS SA BRISELSKOG SPORAZUMA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track