Odalović: Mogerini vidi Beograd kao nekog ko rešava probleme

generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova

Odalović: Mogerini vidi Beograd kao nekog ko rešava probleme

Politika -

BEOGRAD - Dolazak Federike Mogerini u Beograd nakon dešavanja u Kosovskoj Mitrovici pokazuje da ona Beograd vidi kao nekog ko rešava probleme i sa kim vidi budućnost, kaže generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

On je ukazao da je trenutno stanje "vrlo delikatno" i da je dobro što se više međunarodnih aktera uključilo i da su svi upoznati sa činjenicama vezanim za dešavanja u Mitrovici ( Evropska unija i SAD).

foto: Zorana Jevtić

Kaže da posebnu težinu ima poruka koja je stigla iz Stejt departmenta Prištini da oni ne stoje iza jednog ovakvog scenarija.

"To je bila sinhronizovana, osmišljena akcija koja je trebalo da izazove teže incidente", rekao je Odalović za TV Prva i dodao da je to bure baruta, koje je moglo da zapali ne samo Mitrovicu, nego mnogo više.

Očigledno je, kako je rekao, da su vlasti u Prištini planirale upad specijalnih snaga i da su hteli da izazovu incident težih razmera.

Veruje da odluku o upadu specijalnih snaga i hapšenju Marka Djurića nije donela kosovska vlada, jer u njoj sede i Srbi koji su došli na skup, te da je pozadina tih događaja - specijalni sud i tužilaštvo.

"Ljudi koji se pominju ovih dana kao inicijatori svega ovoga se nalaze na vrhu liste za potencijalne optužnice", zaključio je Odalović.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Federika Mogerini se sastala sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track