FABRICI: Dijalog Beograda i Prištine segment posete Mogerini
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Šef delegacije EU u Beogradu

FABRICI: Dijalog Beograda i Prištine segment posete Mogerini

Politika -

Šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je povodom dolaska visoke prestavnice EU Federike Mogerini danas u Beograd rekao da su dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine glavni segment njene posete.

Fabrici je, gostujuci u Dnevniku RTS, rekao da ocekuje dobre i korisne razgovore koje ce Mogerinijeva imati u Beogradu.

"I njoj je bitno da čuje od predsednika najnovija dešavanja i da donese sopstvenu poruku", naveo je Fabrici.

Govoreći o zajednici srpskih opština, Fabrici je rekao da je predviđeno da se to uradi u roku od četiri meseca i da je taj rok krenuo da teče prošle nedelje.

"Moramo da ostanemo optimistični, ali i realistični", kaže Fabrici.

Dodaje da je poruka Federike Mogerini da ohrabri Beograd da se pozabavi svim problemima, jer EU želi da dođe do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Izveštaj kaže da je normalizacija odnosa prioritet i za EU i za Srbiju u širem smislu", istice Fabrici.

Dodaje da sa strane EU postoji odredeni osecaj hitnosti da se bave tim procesom.

"Nema detalja o rokovima u izveštaju, ali naše ocekivanje je da ce biti napretka", kaže Fabrici.

foto: Zorana Jevtić

Govoreći o Izveštaju EK o napretku Srbije, Fabrici je rekao da je to objektivna i pravicna analiza o tome gde se Srbija nalazi.

Istakao je da je izveštaj odnosi na period od oktobra 2016. godine do februara 2018.

"Uvek smo zadovoljni, ali uvek podsticemo i da se uradi više, jer moramo da gledamo u budućnost. Izveštaj preporučuje nekoliko stvari gde bi Srbija trebalo da preduzme nešto", navodi Fabrici.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Fabrici navodi da u izveštaju stoji da je Srbija konstruktivno opredeljena za regionalnu saradnju i da igra važnu ulogu.

Podsetio je da je premijerka Ana Brnabić sinoć bila u Skoplju na sastanku sa Federikom Mogerini i liderima sa Zapadnog Balkana. Navodi da je to važan element saradnje i da je potreban dijalog između partnera.

Govoreći o samitu u Sofiji lidera EU i Zapadnog Balkana koji je predviden za maj, Fabrici je rekao da je to trenutak kada će dijalog preći na najviši nivo.

Poručio je i da postoji veliki broj inicijativa u kojima Srbija igra važnu ulogu.

Fabrici napominje da će predsednik EK Donald Tusk doći u posetu regionu krajem meseca, a da će u Beogradu biti 25. aprila.

On navodi da je glavni cilj te posete da sa liderima regiona razgovara o samitu u Sifiji koji ocenjuje kao važan događaj i podseća da se poslednji samit u tom formatu održao 2003. godine u Solunu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track