NIKOLIĆ U PEKINGU: Inicijativa Pojas i put za nas simbol razvoja i napretka
Foto: Beta/Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom

Saradnja

NIKOLIĆ U PEKINGU: Inicijativa Pojas i put za nas simbol razvoja i napretka

Politika -

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić izjavio je danas u Pekingu da je inicijativa "Pojas i put" simbol razvoja i napretka za Srbiju i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope koje u njoj učestvuju.

"Zemlje Centralne i Istočne Evrope od početka su aktivno uključene u inicijativu "Pojas i put" i ona je za nas simbol razvoja i napretka. Ona je konkretizovana kroz niz infrastrukturnih, energetskih, poslovnih i kulturnih projekata. Kina gradi mostove, autoputeve, modernizuje železnicu, termoelektrane", rekao je Nikolić na otvaranju seminara "Jedan pojas, jedan put - seminar o medjunarodnoj finansijskoj komunikaciji i saradnji".

Uz srpsku delegaciju koju predvodi Nikolić, seminaru u Pekingu i Šangaju u organizaciji Kineske banke prisustvuju i visoki zvaničnici Crne Gore, Bugarske i Rumunije. Cilj seminara je da se predstavnici tih zemalja detaljnije upoznaju sa strategijom "Pojas i put" i sa kineskim vidjenjem situacije i trendova u svetskoj ekonomiji.

Nikolić je na otvaranju seminara rekao i da je Nacionalni savet osnovan uz podršku predsednika Kine Si Djinpinga, "velikog vizionara, velikog vodje velike Kine, čoveka koji je danas oslonac svetske saradnje".

"Kina je strateški partner u našoj velikoj železari u Smederevu, gde ostvaruje odlične poslovne rezultate. Na osnovu tog pozitivnog iskustva, vidimo zainteresovanost kineskih kompanija i za druga ulaganja u proizvodnju. U planu nam je gradnja velikih industrijskih parkova sa Kinom koji će dodatno povezati privrednike iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope", kazao je.

Nikolić je dodao da se srpski i kineski narod i kulturno zbližavaju i da je u Srbiji prošle i ove godine zabeležen rast broja kineskih turista.

"U januaru 2017. godine ukinuli smo vize za kineske državljane i time dokazali da su Kinezi dobrodošli u Srbiju. Takođe, Kina gradi kulturni centar u Beogradu, a mi planiramo otvaranje našeg kulturnog centra u Pekingu", naveo je. Nikolić je u Pekingu razgovarao s predsednikom Kineske banke Čen Si Ćinom.

(Kurir.rs/Beta/Savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track