POSLANICI SE ŽALILI NA HRPU PAPIRA U SKUPŠTINI Sanda: Materijali su kao ruski klasici! Živković: Današnji predlozi zakona teži od kilograma!
Foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

Skupština Srbije

POSLANICI SE ŽALILI NA HRPU PAPIRA U SKUPŠTINI Sanda: Materijali su kao ruski klasici! Živković: Današnji predlozi zakona teži od kilograma!

Politika -

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predstavio je danas u Skupštini izmene Zakona o privrednim društvima i Zakona o stečaju.

On je kazao da se izmenama Zakona o stečaju odnose na deo o namirenju, potraživanju poverilaca po osnovu posebne vrste ugovora, ugovoru o finansijskom obezbeđenju.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nije fer da Đorđević predstavlja te zakone, jer nisu iz njegovog resora. "Nije fer prema poslanicima da nemamo adekvatnog predstavnika vlade. Ili premijerka ili ministar finansija treba da objasne ove zakone, ako je ministar privrede opravdano osutan", rekao je Živković.

On je kazao da državna uprava pravi probleme jer ne primenjuje odredbe o digitalizaciji i da gde god da građanin ode čeka ga "hrpa papira" i kao primer naveo to što poslanici u Skupštini Srbije predloge zakona dobijaju na papiru, a da su današnji teži od kilograma.

On je tražio da guvernerka poduči vlast o tome koji su brojevi veći u pogledu javnog duga, a Jorgovanka Tabaković rekla je da se ne mogu meriti apsolutne cifre, već da se javni dug računa u procentima zaduženja u odnosu na bruto društveni proizvod.

Poslanica "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić rekla je da su podneta rešenja na papiru velika kao "ruski klasici" i da je bilo nemoguće za dva dana proučiti sve zakone.

Ona je rekla da je predlog zakona o ugovaranju na daljinu natopljen idejom da se poboljša zaštita potrošača (korisnika), ali da je problematično to što korisnik ne može da odustane od odredjenih ugovora koji su sklopljeni na daljinu i da ima utisak da se favorizuju banke u odnosu na korisnike.

Rašković Ivić je rekla da na papiru lepo izgleda to što korisnicima neće moći da budu naplaćene usluge koje nisu tražili, ali da to u praksi ne funkcioniše baš najbolje. Ona je dodala da podržava sve što se tiče smanjenja troškova trgovcima za korišćenje aparata za platne kartice.

Tabaković je rekla da zakoni koje predlaže Narodna banka Srbije "nikada ne ostaju mrtvo slovo na papiru", a da kada je reč o platnim karticama, NBS želi da banke preduzmu sve mere koje mogu da povećaju sigurnost gradjana.

Poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić rekao je da će njegova stranka podržati svih 10 predloga zakona i izmena zakona.

On je rekao da guvernerki Jorgovanki Tabaković treba odati prizanje za stabilnost dinara prema evru, a da u njoj ne vidi krivicu za kredite u šajcarcima, iako su, prema njegovim rečima, mnogi ljudi bili obmanuti i da u dogledno vreme treba naćui rešenje i za njihove probleme.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić/Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track