HAOS U SKUPŠTINI ZBOG KREDITA U ŠVAJCARCIMA! Jorgovanka poručila Bošku iz Dveri: Pitaj me u hodniku, priđi, ne bojim se, iako si nasilan!
Foto: Beta/Miloš Miškov, Marina Lopičić

kakAv poziv!

HAOS U SKUPŠTINI ZBOG KREDITA U ŠVAJCARCIMA! Jorgovanka poručila Bošku iz Dveri: Pitaj me u hodniku, priđi, ne bojim se, iako si nasilan!

Politika -

O protestu građana koji su u bankama zaduženi u švajcarskim francima danas se govorilo i u Skupštini Srbije, na čemu su insistirali poslanici Pokreta Dveri.

Oni su tokom rasprave o amandmanima na finansijski zakon ukazivali da je neophodno rešiti problem građana koji imaju kredite u švajcarskim francima i kritikovali banke koje su, kako je naveo Srđan Nogo "unersećile i upropastile mnoge građane Srbije".

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Goran Kovačević je rekao da bi Srbija trebalo da uradi sve da bi pomogla građanima koji imaju problema s bankama, ali je ukazao da "niko ne sme" da uđe u rešavanje konkretnih spornih slučajeva poslova banaka s fizičkim licima.

On je rekao da su građani kredite mogli to da uzmu u bilo kojoj valuti, ali su uzeli u francima jer su mislili da će kamatna stopa biti povoljnija u odnosu na evro.

"U tom trenutku je to tako izgledalo. Finansijsko tržište je posle određenog vremena reagovalo dugačije. Ko može da garantuje šta će biti i sa euriborom za pet godina i šta onda država može da učini?", rekao je Kovačević.

Šef poslaničke grupe Dveri, Boško Obradović kazao je da je neophodno utvrditi ko je odgovoran za nerešavanje pitanja kredita u švajcarskim francima, te da su Dveri danas Supštini predale zahtev za osnivanje anketnog odbora koji bi utvrdio činjenice i odgovornost u vezi sa stanjem 39.000 porodica koje su uzele kredite indeksirane u švajcarskim francima.

"Nije ovde pitanje mešanja države u privatne ugovore izmedju klijenata i banaka, već pitanje zaštite svih gradjana od prevare. Ugovori o kreditima u švajcarskim francima su ništavi iz više razloga, a jedan od njih je što klijenti nisu upozoreni na rizike, a NBS nije reagovala", ocenio je Obradović.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović je rekao da za uzimanje kredita nisu odgovorni predsednik Srbije Aleksandar Vučić ni guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, već prethodna vlast, od 2000. do 2012. godine, koja je "građane dovela u situaciju da moraju da uzimaju kredite da bi uopšte preživeli".

Martinović je dodao da je prethodna vlast "finansirala Dveri" i predložio da anketni odbor ispita kako su tada "ispumpavale pare" iz "Kolubare" za "finansiranje Dveri".

Obradović je odgovorio da bi moglo da se priča i o tome ko finansira SNS, kakve veze imaju sa biznismenom Stankom Subotićem - Canetom, i odakle im sredstva da plaćaju stranačke prostorije u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković je rekla da nije istina da NBS nije reagovala na problem kredita u švajcarskim francima, i da je maja 2013. godine - nepunu godinu pošto je preuzela funkciju guvernerke, NBS donela preporuku bankama za olakšavanje otplate tih kredita.

Napomenula je da je 2015. godine, kada je naglo skočila vrednost švajcarskog franka, NBS takodje reagovala i donela četiri modela kojima se bankama izmedju ostalog nalaže da u zavisnosti od slučaja pregovaraju s gradjanima i omoguće im olakšice da mogu da otplaćuju kredit.

"Mnogi koji su to ozbiljno shvatili, ušli su u razgovor s bankama i dobili olakšavajuće okolnosti", rekla je Tabaković.

Obraćajuči se Obradoviću, rekla je da o tome više neće govoriti u Skupštini, a da on, ako želi, može sve da je pita u hodniku i da, "iako je nasilan, može da joj priđe jer ga se ona ne boji".

Posle toga data je redovna jednočasovna pauza. Tokom rasprave o švajcarskim francima, umesto o amandmanima na predložene zakone, koja je trajala gotovo jedan sat, bilo je nekoliko pauza od po dva minuta, da bi se poslanici umirili.

(Kurir.rs/Beta/Foto:Marina Lopičić,Beta/Miloš Mišković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track