Najnovije vesti

SAVET MINISTARA EU: Napredak Srbije u pregovorima o članstvu
Foto: AP

nacrt zaključaka

SAVET MINISTARA EU: Napredak Srbije u pregovorima o članstvu

Politika

EU pozdravlja ukupni dosadašnji napredak Srbije u pregovorima o članstvu, ali poziva Beograd da ubrza reforme vladavine prava i jasnije komunicira o svom opredeljenju za evropske integracije u javnoj debati, stoji u nacrtu zaključaka o Srbiji Saveta ministara EU, navodi RTS.

U nacrtu zaključaka, u koje je RTS imao uvid, navodi se i da ministri ujedno pozdravljaju "zakasneli" početak rada na statutu Zajednice srpskih opština (ZSO) i pozivaju na ispunjenje ove "dugogodišnje obaveze".

"Napredak u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom odrediće tempo pregovora sa Srbijom", stoji u detaljnom nacrtu zaključaka o Srbiji i drugim zemljama u procesu proširenja, koji bi ministri spoljnih i evropskih poslova EU trebalo da usvoje 26. juna u Luksemburgu.

U nacrtu se pozdravlja "potvrđena posvećenost srpske vlade evropskim integracijama kao strateškom izboru" i naglašava da je ključno da vlada aktivnije i nedvosmisleno komunicira o tom izboru u javnoj raspravi.

Navodi se da Savet pohvaljuje "kontinuirani napredak u ekonomskim reformama" i ohrabruje Srbiju da dodatno popravi poslovnu klimu, nastavi sa rešavanjem javnog duga i strukturnim reformama.

U dokumentu se navodi da EU poziva Srbiju da značajno pojača napore u oblasti vladavine prava i osigura nezavisnost i efikasnost sudstva, uz ocenu da je manjak napretka u oblasti slobode izražavanja "razlog za povećanu zabrinutost".

Pozdravlja se dugoočekivani početak rada upravljačkog tima na statutu ZSO, u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. i Sporazumom iz 2015. i pozivaju obe strane na "konstruktivni" angažman kako bi se ispunila ova obaveza.

RTS navodi da uoči Saveta ministara i samita lidera EU krajem meseca u Briselu, Srbija i Crna Gora očekuju otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, a Makedonija i Albanija se nadaju zelenom svetlu za početak pristupnih pregovora sa EU.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP, Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...