LIDER DEMOKRATSKOG FRONTA ZAPALIO REGION TVITOM O DINKIĆU Medojević za Kurir: Samo sam izrazio svoje strahove!
Foto: Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

Opozicionar opleo po novom Milovom savetniku

LIDER DEMOKRATSKOG FRONTA ZAPALIO REGION TVITOM O DINKIĆU Medojević za Kurir: Samo sam izrazio svoje strahove!

Politika -

Katastrofa Jedan od lidera Demokratskog fronta kaže da će dolazak nekadašnjeg ministra finansija Srbije u kabinet predsednika Crne Gore biti "državni udar protiv kojeg nema odbrane

Nebojša Medojević, jedan od lidera crnogorske opozicije, upozorio je da dolazak nekadašnjeg ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića na funkciju savetnika predsednika Crne Gore Mila Đukanovića znači dolazak "lopova koji će da nas uništi"! Vođa Demokratskog fronta kaže i da je ovaj transfer iz Beograda u Podgoricu najava "državnog udara protiv kojeg nema odbrane"!

- Samo sam izrazio svoje strahove povodom informacije koju imam da Dinkić treba da postane savetnik Mila Đukanovića i da kontroliše premijera Duška Markovića i vladu Crne Gore. To za lopova je sve vezano za pare na Kipru, privatizacije, prodaju banaka... i sve što je posle radio, a sve je to kompatibilno s ovim ovde što Milo radi - objašnjava Medojević za Kurir.

Prema njegovim rečima, Dinkić će kod predsednika Đukanovića biti zadužen upravo za ekonomska pitanja, resor u kojem se "proslavio" i u Srbiji. Iako je s Dinkićem sarađivao u vreme nastajanja G17 plus, Medojević se nasmejao:

foto: Profimedia, Fonet

- Platio sam danak neiskustvu, ali brzo sam ga provalio. Voli pare više od reformi. Naravno, i ja radim za pare, ali ne radim sve za pare. Đukanović već duže pere novac preko Emirata i ključni Milov čovek za te veze je upravo Dinkić. On je sad jedan običan mastiljar koji za lovu odrađuje Milu te transakcije i ostalo što treba. Nema nam spasa. Mila i Mlađu ne bi preživela ni velika Rusija. Od ovog državnog udara nema odbrane. Ovaj razara temelje - smatra Medojević.

Bivši lider G17 plus i URS juče nije odgovarao na naša pitanja o novom zaduženju u susednoj državi, niti o Medojevićevim optužbama da je lopov. Dinkić je posle povlačenja iz srpske politike već bio angažovan u Crnoj Gori i te 2014. postao je međunarodni konsultant ministarstva ekonomije za podsticanje investicija i upravljanje industrijskim zonama. Tada ga je plaćao UN jer je angažman dobio preko konkursa svetske organizacije. Odnedavno je u Crnoj Gori na snazi novi zakon o predsedniku, kojim se šefu države daju široka ovlašćenja.

Zoran Stojiljković

Vešt za tajne pregovore

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za Kurir da je Dinkića na novi posao preporučila "umešnost u pregovorima koji treba da budu što manje transparentni".

foto: Beta

- On je uplivao u isti tip ekonomske doktrine i isti tip režima kao što je plivao u Srbiji u više sistema. To znači da je akcenat na pregovorima sa strancima oko nekakvih investicija. Sve treba da bude ne preterano uočljivo u javnosti. Angažovan je da radi sve ono što je radio u Srbiji, a to je išlo po principu "zatvori sve što možeš i strancima otvori taj prostor" i sve to u tokovima koji nisu baš javni - ocenjuje naš sagovornik.

Razvojni put

Od eksperta do ministra i nazad

Mlađan Dinkić ima pozamašan staž u rukovodećim državnim strukturama. Posle 5. oktobra dolazi na čelo NBS, da bi posle tri godine započeo pohod na ministarske fotelje. U prvoj vladi Vojislava Koštunice bio je ministar finansija, a u drugoj ministar ekonomije i regionalnog razvoja. Kod Mirka Cvetkovića bio je potpredsednik i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, a u vladi Ivice Dačića vodi resore privrede i finansija. Time je 2012. bila godina kraja Dinkićeve političke karijere i začetak novih izazova u konsultantskim vodama.

Ivana Kljajić/ Foto: Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track