PREDSEDNIK SRBIJE U BRISELU: Vučić i Tači oči u oči za istim stolom sa Mogerinijevom, nova runda za nekoliko nedelja (FOTO)
Foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini domaćin je sastanka

PREDSEDNIK SRBIJE U BRISELU: Vučić i Tači oči u oči za istim stolom sa Mogerinijevom, nova runda za nekoliko nedelja (FOTO)

Politika -
1 / 4 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je još sinoć u Brisel a potom se jutros sastao s Hašimom Tačijem u novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

11.52 - Vučić posle runde u Briselu: Tražićemo zajednički imenitelj za kompromis. Vučić ocenio je da su današnji razgovori u Briselu bili veoma složeni i da je dogovoreno da se oni nastave kako bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da se sačuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

On je u kratkoj izjavi novinarima posle sastanka rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili.

"Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog resenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine", rekao je Vučić novinarima.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Naveo da ne bi imao više ništa da doda, a ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da Albanci i Hašim Tači bi želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe komrpomisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena. "Ja se naravno borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni", rekao je Vučić da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

1 / 4 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Važno je da se razgovara, da se sačuva mir i rešavaju problemi "za budućnost, zbog budućnosti i da ne bi bilo sukoba kakvih je bilo ranije"

11.40 - Mogerinijeva, Vučić i Tači razmotrili su danas u Briselu napredak u razgovorima o okvirima za pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa. Kako je saopštila Evropska komisija posle sastanka, dogovreno je da se nova runda političkog dijaloga na njavišem nivou održi za nekoliko nedelja kako bi nastavili rad na tome.

U novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, Mogerini se danas sastala prvo sa delegacijom Prištine koju je predvodio predsednik Hašim Tači, potom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega je usledio zajednički trojni sastanak. Prethodni sastanak Vučića i Tačija bio je 15. juna u Briselu.

10.30 - Sastanak Vučić-Tači-Mogerinijeva. Trilateralni sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine počeo je nešto posle 10 časova u zgradi Evropske diplomatske službe u Briselu.

Sastanku prisustvuju Aleksandar Vučić i Hašim Tači i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Razgovara se o napretku u radu na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Iz EU su najavili da će na današnjem sastaku biti reči i o intenziviranju rada u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

Očekuje se da se sastanak završi pre podneva, nakon čega bi trebalo da delegacije daju izjave za medije.

10.00 - Sastanak Vučića i Đurića sa Mogerinijevom. Vučić je jutros stigao u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, gde se najpre sastao sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini. Nakon odvojenih sastanaka sa delegacijama Beograda i Prištine Mogerini će učestvovati na zajedničkom trilateralnom sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Naime, visoka predstavnica EU Federika Mogerini sastala se danas u Briselu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i delegacijom Beograda u okviru nastavka dijaloga Beograd-Priština uz posredovanje EU, napisala je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič. Kako je Kocijančič javila, Mogerini se ranije danas sastala s delegacijom Kosova koju predvodi predsednik Hašim Tači, da razgovara o dijalogu kao i o izgledima za liberalizaciju viza i napredak na evropskom putu.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

09.00 - Tači i Haradinaj prvi kod Mogerinijeve. Sastanak je počeo jutros oko 9 časova i treba da se završi "rano popodne", a prvo je primila delegaciju iz Prištine u kojoj su bili Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli.

U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograd-Priština pod posredstvom EU. Prvo Mogerini održava odvojene sastnke se delegacijama a zatim će uslediti inteznivni razgovori u različitim formatima, uključujući i trilateralni sastanak.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači otputovali su u Brisel veče pred sastanak.

Visoka predstavnica najavila je da će se razgovarati o dosadašnjem napretku u razgovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji i sledećim koracima kako bi se osiguralo da dve strane nastave razgovore pojačanim tempom.

Poslednji sastanak Vučića i Tačija bio je 15. juna u Briselu.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini, koja će biti domaćin ovog sastanka, najavila je da će se na sastanku u sredu "sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće korake i sastanke kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom".

Prethodna runda razgovora održana je 24. juna.

foto: Fonet/EU

Vučić je, inače, u Brisel stigao iz Pariza, gde se prethodnog danas sastao s francuskim predsednikom Emanuelopm Makronom, od kojeg je, kako je juče izjavio, dobio podršku u pronalaženju kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu.

"Ne samo da čuvamo mir za godinu ili dve već trajni mir, da bismo mogli da se posvetimo ekonomskom napretku", poručio je on. Predsednik Makron, je, sa svoje strane, poručio da njegova zemlja iskreno podržava put Srbije ka članstvu u EU, te da će pomoći i u rešavanju najosetljivijih pitanja na tom putu.

foto: AP

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kazala je da će se na današnjem sastanku razgovarati o napretku u postizaju sporazuma o celovitoj normalizaciji odnosa, ali i o intenziviranju rada na sveobuhvatnom sporazumu.

Kocijančić je navela da će današnja runda razgovora početi odvojenim sastanicima Federike Mogerini sa obe delegacije nakon čega će uslediti trilaterani sastanak. Kocijančić je navela mogućnost razgovora "u različitim formatima" i "bez prisustva Federike Mogerini" tokom dana. Kocijančić, međutim, nije mogla da potvrdi da li će uskoro biti održana još jedna runda razgovora predsednika Srbije i Kosova.

"Za nas je važno da je rad u toku i da su kontakti redovni", navela je Kocijančić.

Na kraju prethodne runde razgovora, koja je održana 24. juna, u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da srpska strana u razgovorima traži kompromisno rešenje i "bori se da dobije nešto, a ne ništa".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Twitter printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track