STIŽE U ZVANIČNU POSETU SRBIJI: Predsednik Izraela sutra u Beogradu
Foto: EPA/Orestis Panagiotou

ODNOSI DVEJU ZEMALJA BOGATI

STIŽE U ZVANIČNU POSETU SRBIJI: Predsednik Izraela sutra u Beogradu

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

To će biti prva poseta jednog izraelskog predsednika našoj zemlji. Tokom posete Rivlina Srbiji biće održana i ceremonija imenovanja ulice po Teodoru Herclu, čiji su roditelji rođeni i živeli u Zemunu u vreme kada je taj deo Beograda pripadao Habzburškoj monarhiji.

Vučić je uoči dolaska Rivlina razgovarao sa izraelskom ambasadorkom Alonom Fišer Kam, istakavši da će predstojeći susret biti prilika da se unapredi politički dijalog, ekonomska saradnja i kulturne veze Srbije i Izraela. Time bi se osnažili i međusobno razumevanje i poverenje.

Ambasadorka Fišer Kam je najavila želju predsednika Rivlina da tokom posete pokaže koliko je Srbija važna Izraelu.

Ona je prenela i zahvalnost za usvajanje Zakona o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih naslednika, kao i za počast koja će biti odata Herclu.

U intervjuu za Tanjug Fišer Kam izrazila uverenje da će izraelski predsednik iskoristiti predstojeću posetu da izrazi nadu za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo, koje će zadovoljiti sve.

Izraelski predsednik posetom Beogradu pokazuje da Izrael pridaje ogroman značaj Srbiji i međusobnim odnosima, koji prevazilaze politička i pitanja interesa, rekla je ona, dodavši da je poseta od velike važnosti:

"Prvo je cilj da se osvrnemo na odlične odnose koji postoje između Srbije i Izraela i da to na neki način i istaknemo. A drugo, da dodatno poboljšamo te odnose, da razgovaramo o pitanjima u kojima imamo različite interese i shvatimo na koji način oni mogu da poboljšaju naše odnose u različitim oblastima.

Prema njenim rečima, odnosi između dve države su veoma bogati i raznoliki, a njihov ekonomski segment je od velike važnosti, te će on biti jedna od glavnih tema razgovora dvojice predsednika.

"Imamo veliki broj izraelskih investicija ovde u Srbiji. Većinom se to odnosi na nekretnine i mislim da će jedna od glavnih tema razgovora biti na koji način poboljšati ekonomske odnose i kojim sredstvima raspolažemo", istakla je ona.

"Nadam se da će ova poseta biti samo početak i da će sledećeg meseca uslediti još poseta u kojima ćemo zasigurno videti potpisivanje nekih sporazuma", poručila je ambasadorka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Orestis Panagiotou)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track