PRIPREMA JAVNOST ZA PODELU: Tači pristaje na autonomiju severa Kosova
Foto: Profimedia

reagovanje

PRIPREMA JAVNOST ZA PODELU: Tači pristaje na autonomiju severa Kosova

Politika -

Predsednik Kosova Hašim Tači nastavlja s provokacijama, a poslednja u nizu je izjava da su građani Preševa, Bujanovca i Medveđe "najdiskriminisanija zajednica u Evropi".

"S njihovim liderima sam se i sastajao. Njihove dirljive priče su preokupacija svih nas kako bi oni uživali svoja nacionalna i demokratska prava i kako ne bi bili najdiskriminisanija zajednica u Evropi. Kosovo će se uvek interesovati za albanske građane koji tamo žive", kazao je Tači na konferenciji povodom ideje o potencijalnoj razmeni teritorija - sever Kosova za Preševsku dolinu, o kojoj govore pojedini albanski političari.

On nije odgovorio na pitanje da li bi u konačnoj fazi dijaloga prihvatio da razgovara o podeli Kosova, već je, umesto toga, rekao da će konačni sporazum između tzv. republike Kosovo i Srbije biti sporazum između dve nezavisne zemlje:

- Normalizacija odnosa sa Srbijom će se dogoditi putem formalnog recipročnog priznanja, što će omogućiti i članstvo države Kosovo u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i UN.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković kaže da ne želi iz pristojnosti da odgovori na takve paušalne ocene.

- Šta je to što oni nemaju, što se ne poštuje, neka iznesu podatke. Činjenica je da su te tri opštine, pored redovnog finansiranja iz republičkog budžeta, dobile još oko 25 miliona evra u proteklih 16-17 godina otkad postoji Koordinaciono telo, nastava za albanske đake je na albanskom jeziku, imaju 304 đačke stipendije, izgradili smo porodilište... Nema međunacionalnih sukoba.

Prištinski analitičar Imer Muškoljaj ocenio je da Tači priprema teren i javnost za kompromise u završnoj fazi dijaloga s Beogradom, a umesto podele, prihvatio bi autonomiju za sever Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom:

- Tači namerno zadržava temu podele na dnevnom redu. Pritom, priprema teren za ono što se smatra bolnim kompromisom u razgovorima sa Srbijom, što izgleda kao autonomija za sever. Kada se to desi, on će moći da kaže da je između autonomije i podele izabrao manje zlo. U suprotnom, Tači ne bi morao toliko da se bavi mogućnošću podele, odnosno razmene teritorija.

(Kurir.rs/B. Bojić/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja